Vlaamse primeur: scholen in Harelbeke roepen op om niet te roken aan schoolpoort

De basisscholen in Harelbeke zijn de eerste in Vlaanderen die ouders en grootouders oproepen om niet meer te roken voor de schoolpoorten. Dat zeggen ze bij de organisatie Generatie Rookvrij. Leerlinge Femke uit vijfde leerjaar van de Mariaschool bedacht de slogan die de leerlingen met stoepkrijt tekenden. "Rookvrij, iedereen blij!"

Roken binnen de schoolmuren mag sowieso niet meer. Dat besliste de Vlaamse overheid begin dit jaar al. Maar 11 basisscholen in Harelbeke vragen nu dus aan iedereen om niet meer te roken in de buurt van de scholen. 

Eén van die scholen is de Mariaschool. Die won een ludieke actie om de ouders te sensibiliseren. Leerlinge Femke bedacht de slogan die ze daar met krijt op de stoep tekenden. "Rookvrij, iedereen blij", luidt die. "Ik heb mijn eigen mama er al eens op aangesproken", zegt Femke. "En dan gaat ze iets verder van de schoolpoort roken." Als beloning komt er in die school in Harelbeke nu een zeepbellenblaaskunstenaar naar hun school op de Dag tegen Kanker.

Meest gelezen