Archieffoto ter illustratie.

Dit zijn de vijf kandidaten om voorzit(s)ter te worden van de MR 

Ze zijn er nu definitief: de vijf kandidaten om voorzitter te worden van de Franstalige liberalen van de MR. Clémentine Barzin, Georges-Louis Bouchez, Christine Defraigne, Denis Ducarme of Philippe Goffin; wie de huidige voorzitter (en premier) Charles Michel zal opvolgen, weten we op 12 november. Intussen stellen we de kandidaten kort voor. 

MR-voorzitter en premier Charles Michel wordt 1 december voorzitter van de Europese Raad. Daarom moeten de Franstalige liberalen op zoek naar een nieuwe voorzitter. Vijf kandidaten dienden zich aan. Twee andere kandidaturen, die van de relatief onbekende Michel Heremans en Michel Sanishvili, zijn niet aanvaard.

Denis Ducarme

Denis Ducarme is minister van Landbouw, Middenstand, Zelfstandigen, KMO's, en Maatschappelijke Integratie in de federale regering, en sinds de val van de regering-Michel I belast met het Grootstedenbeleid. Hij is voorzitter van de afdeling van de MR in Henegouwen, en eerder was hij fractieleider van de MR in de Kamer. 

Georges-Louis Bouchez

Bouchez is 33 en komt uit Bergen. Hij wordt dan ook gezien als een jong opkomend talent binnen de partij, maar heeft wel veel steun van het partijapparaat, zoals van de federale minister van Pensioenen, Daniël Bacquelaine (MR). Bouchez was woordvoerder van de MR-campagne bij de verkiezingen in mei, maar moest het uiteindelijk stellen met een zitje in de Senaat. Hij hoopt zijn partij naar scores van 30 procent in Wallonië en Brussel te kunnen leiden.  

Christine Defraigne

Ook gewezen ­Senaatsvoorzitster en Luiks schepen Chris­tine Defraigne doet een gooi naar het leiderschap. Defraigne wordt gezien als de linkse luis in de pels bij MR, en haalde al uit naar partijleden die te dicht aanleunen bij Vlaamse rechtse partijen.

Philippe Goffin

Goffin is Kamerlid en burgemeester van Crisnée, een gemeente in de provincie Luik. De thema's die Goffin voor de MR wil uitdragen zijn "respect voor orde en autoriteit, de waarden van vrijheid en luisterbereidheid". 

Clémentine Barzin

Met Barzin heeft ook de Brusselse vleugel van de MR een kandidaat. De andere vier komen uit Wallonië. Barzin werkte in het verleden als medewerkster voor verscheidene liberale ministers, onder wie Didier Reynders. Op dit moment is ze parlementslid in het Brussels Parlement.  Barzin diende zich pas last-minute aan als kandidaat. 

Er staat de vijf nu een hevige voorzitterscampagne te wachten. Vanaf 21 oktober kunnen MR-militanten stemmen. Op 23 oktober zullen de vijf kandidaten zich gezamenlijk voorstellen in de expo van Namen. En op 12 november wordt het resultaat dan bekendgemaakt. Haalt geen van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen, dan wordt op 29 november een tweede ronde georganiseerd. 

Meest gelezen