Bookerprijs voor twee winnaars: Margaret Atwood en Bernardine Evaristo  

De belangrijkste boekenprijs in de Engelstalige literatuur gaat dit jaar bij uitzondering naar twee schrijfsters tegelijk: de bijna 80-jarige Margaret Atwood en de Brits-Nigeriaanse Bernardine Evaristo.

De Bookerprijs 2019 gaat verrassend naar twéé boeken tegelijk. De jury kon naar eigen zeggen niet kiezen en breekt de regels door twee winnaars aan te wijzen. De Canadese Margaret Atwood krijgt de prijs voor haar roman "The testaments", het vervolg op "The handmaid's tale". De tweede winnares is de Brits-Nigeriaanse Bernardine Evaristo voor "Girl, woman, other." Twee vrouwelijke auteurs, twee boeken met vrouwen in de hoofdrollen.

De Booker is de belangrijkste literaire prijs na de Nobel. Beide schrijfsters delen het prijzengeld van zo'n 57.000 euro. Het was erg spannend dit jaar, met een internationale shortlist, grote namen als Salman Rushdie of Elif Shafak en originele romans van hoge kwaliteit.  

"The testaments", een sequel van Margaret Atwood

De jury noemt "The testaments" van Margaret Atwood een "onderzoek naar medeplichtigheid en veerkracht, in een bijzondere taal en met een grote vertelkracht.

Het was verwacht dat “The testaments", 35 jaar na "The handmaid's tale" goed zou scoren. Het is nog maar dik een maand uit; er werden in het Engels al 350.000 exemplaren van verkocht en het valt ook bij ons in de smaak. Margaret Atwood heeft een wervelend, spannend en slim vervolg geschreven, vanuit een ander perspectief en met een vleugje hoop dat er toch verzet mogelijk is tegen die vreselijke samenleving Gilead, waar vrouwen alleen nog goed zijn om kinderen te baren.

Volgens Atwood haalt de realiteit de fictie in en leven we nu ook steeds meer in een wereld die vrouwen de mond snoert. Margaret Atwood wordt volgende maand 80; in 2000 won ze de Bookerprijs ook al voor “De blinde huurmoordenaar”. Ze haalde al 6 keer de shortlist.     

Bekijk hier onder een video waarin Margaret Atwood voorleest uit haar winnende boek "The testaments": 

Reggae, hiphop en rap met Bernardine Evaristo

Bernardine Evaristo's "Girl, woman, other" is volgens de jury van de Bookerprijs een "polyfoon (meerstemmig, nvdr) boek dat de stemlozen een stem geeft en het onzichtbare zichtbaar maakt".

Evaristo komt uit een kroostrijk Nigeriaans gezin in Londen. Al jaren is ze actief in een theatergroep voor zwarte vrouwen. "Girl, woman, other" is haar achtste boek.

In "Girl, woman, other" portretteert Bernardine Evaristo twaalf vrouwen, de meesten zwart, kinderen van de migratie, vanaf de 19e eeuw tot nu. Enkelen zijn lesbisch of transgender, er doet een poetsvrouw mee, een geadopteerd meisje, een meedogenloze zakenvrouw, kortom, een caleidoscoop van de Britse vrouwelijke samenleving. Geleidelijk krijgt de lezer door dat die vrouwen, hoe verschillend ook, veel met elkaar te maken hebben.

De verhalen die zich lang geleden afspelen zijn geschreven in een Dickensiaanse stijl. Naarmate Evaristo dichter bij het nu komt, gebruikt ze een taal die doet denken aan reggae, hiphop en rap. Het boek swingt , bruist, is wild en energiek, maar ook tragisch, poëtisch,  grappig af en toe, kortom: een belangrijke hedendaagse roman. Het laatste woord is "together". "Girl, woman, other" is een boek met een menselijke boodschap, nooit drammerig, altijd realistisch, een krachtig pleidooi voor inclusie en samenwerking.  

Bekijk hier een video waarin Bernardine Evaristo een fragment leest uit haar winnende boek "Girl, woman, other":

Vorig jaar ging de Bookerprijs naar Anna Burns, voor "The Milkman", een complexe roman die zich afspeelt in Noord-Ierland. 

Meest gelezen