AFP or licensors

176 vluchtelingen mogen aan land in Italië

De Italiaanse autoriteiten hebben maandagavond toestemming gegeven aan het reddingsschip Ocean Viking om de 176 migranten aan boord in de haven van Taranto, in het zuiden van het land, te laten ontschepen. Dat meldt de ngo SOS Méditerranée via Twitter.

"Wij zijn opgelucht dat de 176 overlevenden zonder onnodig wachten op een veilige plaats van boord kunnen gaan", aldus de hulporganisatie. Het reddingsschip Ocean Viking wordt beheerd door de ngo en door Artsen Zonder Grenzen. De migranten werden afgelopen weekend door het humanitaire schip gered op de Middellandse Zee, hoofdzakelijk voor de kust van Libië. Allen zaten ze in diverse rubberbootjes.

SOS Méditerranée vroeg aan de Europese Unie om voor het schip een aanmeerplaats aan te duiden. De Libische autoriteiten hebben aanvankelijk aangeboden om dat in Tripoli te doen, maar die optie had de organisatie geweigerd, verwijzend naar het internationale recht, "omdat volgens dat recht geen enkele Libische haven veilig is".

Ondanks herhaaldelijke inspanningen bestaat er in Europa geen verdeelmechanisme voor bootvluchtelingen. Vooral Italië en Malta dringen erop aan dat ze over andere EU-landen verdeeld worden. Private schepen met migranten aan boord moeten daarom steeds langer op zee wachten voor ze kunnen aanleggen in een haven. Nu heeft Italië dus de toestemming gegeven om de 176 opvarenden in Taranto aan land te laten gaan.

Belga

Meest gelezen