Videospeler inladen...

Agent in Texas opgepakt, verdacht van moord op onschuldige zwarte vrouw

In de VS is een politieagent opgepakt die ervan verdacht wordt dat hij afgelopen weekend een onschuldige zwarte vrouw doodschoot, in Fort Worth, Texas. De agent voerde een banale politiecontrole uit in de omgeving van het huis van de vrouw. Op beelden van de bodycam van de agent is te zien hoe hij de onschuldige, ongewapende vrouw bijna meteen doodschiet, nadat hij haar heeft opgemerkt. 

De feiten deden zich voor tijdens een banale politiecontrole. Een buurman had de politie gebeld omdat de voordeur van de vrouw al urenlang openstond. Twee agenten kwamen daarop ter plaatse en verkenden met een zaklamp de omgeving rond het huis.

Plots zagen ze "een persoon rechtstaan in de buurt van een raam" en toen ze daarin een bedreiging meenden te herkennen, trok een van hen zijn wapen en vuurde een schot af, beschreef de politie de feiten in een communiqué. De 28-jarige Atatiana Jefferson kwam om het leven.

Videospelletje

Nadien bleek dat de vrouw een videospelletje aan het spelen was met haar 8-jarige neefje en daarom geen lichten had aangestoken. Toen ze iets hoorde in de tuin, ging ze een kijkje nemen. De agent "heeft niet kenbaar gemaakt dat hij een politieman was", gaf luitenant Brandon O'Neil zondag toe. Op beelden van zijn bodycam is te zien hoe de agent "handen omhoog" roept, maar bijna gelijktijdig schiet op de vrouw.

Bekijk hier de beelden van de bodycam (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

De agent die het fatale schot afvuurde, was sinds twee jaar in dienst bij de politie van Fort Worth. Aaron Dean werd op 14 oktober opgepakt en beschuldigd van de dood van Atatiana Jefferson, nadat hij eerder op de dag zelf al ontslag nam.

Politiegeweld

Zwarte wijken in de VS krijgen vaak te maken met buitenproportioneel politiegeweld. De agenten zijn wantrouwig ten aanzien van de bewoners en vice versa. Dat leidt tot misverstanden, met vaak fatale gevolgen.

De zaak doet opnieuw het debat oplaaien over het politiegeweld ten aanzien van Afro-Amerikaanse bewoners in de VS. Twee weken geleden werd een blanke politieagente nog veroordeeld tot tien jaar cel nadat ze zich van appartement had vergist en een zwarte buurman doodschoot in de veronderstelling dat de man in haar woning had ingebroken.

Meest gelezen