Videospeler inladen...

Opnieuw fel protest in Barcelona tegen veroordeling separatisten: "Het lijkt alsof er een veldslag heeft plaatsgevonden"

In Catalonië zijn gisteravond opnieuw duizenden mensen op straat gekomen om te betogen tegen de veroordeling van negen prominente Catalaanse separatisten. In Barcelona kwam het daarbij tot felle confrontaties tussen betogers en de politie. De Spaanse regering heeft felle kritiek op het protest.

Aan het gebouw van de Spaanse vertegenwoordiging in Barcelona kwamen duizenden betogers samen om te protesteren tegen de veroordeling van negen Catalaanse politici, en ook tegen het hardhandige optreden van de ordediensten gisteren bij een gelijkaardige betoging in de stad.

Manifestanten bekogelden de politie met allerlei projectielen, en de politie haalde uit met traangas en met de wapenstok.

"Het was eerst een vreedzame betoging, maar intussen is het toch uit de hand gelopen", zegt VRT NWS-journaliste Mieke Strynckx vanuit Barcelona. "Op het einde van de betoging hebben jongeren die van een andere protestactie kwamen, geprobeerd om barricades te doorbreken en zo bij het gebouw van de Spaanse regering te komen."

"Er zijn charges geweest van de politie. Intussen lijken de straten van Barcelona alsof er een veldslag heeft plaatsgevonden. Ik zie barricades die in brand zijn gestoken en we horen bommetjes die afgaan. Er is traangas gebruikt door de politie en overal staan cordons van politiemensen."

Eerder op de dag hadden betogers verschillende wegen in Catalonië geblokkeerd. Op de luchthaven waren tientallen vluchten geannuleerd of vertraagd.

Madrid: "Minderheid dringt geweld op"

De Spaanse regering heeft felle kritiek op het geweld van gisteravond: "Een minderheid wil het gebruik van geweld opdringen in de straten van Catalaanse steden, in het bijzonder in Barcelona, Tarragona, Gerona en Lerida. (...) Het is duidelijk dat we niet worden geconfronteerd met een vreedzame burgerbeweging, maar (met een beweging) die gecoördineerd wordt door groepen die geweld op straat gebruiken om de co-existentie in Catalonië te doorbreken."

De Spaanse overheid onderzoekt ook wie er achter de mobilisatie via sociale media zit. Oproepen tot demonstraties worden onder meer verspreid via een onlinecampagne met de naam Tsunami Democràtic. Die maakt gebruik van versleutelde apps zoals Telegram.

Het geweld is in elk geval een smet op het blazoen van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging, die altijd pleit voor vreedzame protesten.

VRT NWS-journalist André Vermeulen is in Barcelona en gaf in "Het Journaal" een laatste stand van zaken:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen