Videospeler inladen...

Correspondent Sven Tuytens na het protest in Barcelona: "Het wordt een hete herfst in Catalonië"

Het protest in Barcelona gisteren na de veroordeling van verschillende Catalaanse leiders is nog maar een voorproef van wat er nu nog moet komen. Dat zegt correspondent Sven Tuytens vanuit Spanje. "Er werd al weken voor die uitspraak gesproken over een hete Catalaanse herfst en dat is wat we nu gaan zien."

"We gaan er een Hongkong van maken." Het is een van de slogans die gisteravond te horen waren in Barcelona, na de veroordeling van 9 Catalaanse leiders tot celstraffen van 9 tot 13 jaar. En net als in Hongkong, waar al maandenlang vooral in het weekend geprotesteerd wordt, speelde een deel van het protest in Barcelona zich af in de luchthaven. 

"De luchthaven is meer dan tien uur lang geblokkeerd geweest", zegt correspondent Sven Tuytens in "De ochtend" op Radio 1. "Meer dan honderd vluchten zijn afgelast, duizenden reizigers waren gestrand. De politie heeft verschillende charges moeten uitvoeren en pas tussen 11 uur en middernacht is men er in geslaagd om die actievoerders weg te krijgen."

De Vlaming Raf Jacobs, die in Barcelona woont, ondervond het protest op de luchthaven aan den lijve. "We zijn gisteren om halfzes in de namiddag geland en pas om halfeen 's nachts de luchthaven buitengekomen. Dus we hebben meer dan zes uur op de luchthaven vastgezeten. We vroegen aan de politie of het buiten veilig was, maar die wist het zelf niet." Toen hij uiteindelijk de luchthaven kon verlaten, was de ellende nog niet voorbij. "Met een bus ben ik aan de haven afgezet, vandaar moest ik te voet naar huis. Nog zo'n drie kwartier, alleen met de handbagage."

Ook in het centrum van de stad is er tot heel laat in de avond betoogd en actiegevoerd. "Betogers zijn er zelfs in geslaagd om het hoofdkwartier van de politie te omsingelen. Daar zijn ook verschillende charges uitgevoerd. Spoorlijnen zijn geblokkeerd geweest, er is brand gesticht en meer dan vijftig treinen zijn niet kunnen uitrijden. "

De luchthaven van Barcelona werd gisteren meer dan 10 uur lang geblokkeerd.
AFP or licensors

Politie gek maken

Ook vandaag zal er opnieuw geprotesteerd worden, dat is nu al duidelijk. Er zijn onder andere vanuit verschillende Catalaanse steden marsen op Barcelona gepland. "Wat we gisteren de hele dag gezien hebben, is nog maar een voorproef van wat er nu nog moet komen", voorspelt Tuytens.

Volgens Tuytens is het de bedoeling van de betogers om de politie "gek te maken" door "telkens opnieuw doelwitten te zoeken". "De acties zijn heel georganiseerd en er wordt veel gevolg aan gegeven. Er werd al weken voor die uitspraak gesproken over een hete Catalaanse herfst en dat is wat we nu gaan zien als reactie op die zware straffen."

De Catalanen voelen die straffen niet alleen aan als straffen voor hun leiders, ze nemen dat ook heel persoonlijk

Sven Tuytens, correspondent in Spanje

De Catalanen voelen die straffen niet alleen aan als straffen voor hun leiders, vertelt Tuytens, "ze nemen dat ook heel persoonlijk". "Veel mensen vinden dit een straf voor heel Catalonië. Ze voelen minachting. Dit is geen rechtspraak zeggen ze, maar gewoon wraak. En ze vinden dat ze nu moeten reageren."

De betogers zullen het zo lang mogelijk willen volhouden, zegt Tuytens nog, om de Spaanse regering te dwingen tussenbeide te komen. "Er wordt om amnestie gevraagd en de regering kan dat doen. Maar de situatie is heel moeilijk, er komen verkiezingen aan in november en de Spaanse regering is niet van plan om over amnestie te praten."

Tegelijk, zegt Tuytens tot slot, zijn er ook veel mensen in Catalonië die niet voor onafhankelijkheid zijn. "Er zijn ook veel mensen die het beu zijn, die moe geworden zijn van zoveel problemen."

Herbekijk de reportage in "Het Journaal", en de analyse van journaalreporter André Vermeulen:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
AFP or licensors

Meest gelezen