Belpress.com

Belgische blauwe steen voortaan in Britse handen

De Britse bouwmaterialengroep SigmaRoc neemt de Henegouwse steengroeve over waar de bekende blauwe steen gewonnen wordt. Het bedrijf betaalt 45,1 miljoen euro aan eigenaar CDH Developpement, de holding boven Carrières du Hainaut en CDH International, bevestigt de persverantwoordelijke van de groeve. Inclusief schulden is de deal meer dan 80 miljoen euro waard.

De steengroeve in Zinnik (Soignies) ontstond in 1888. Het is de grootse groeve in Europa voor blauwe steen, zegt overnemer SigmaRoc in een beursmededeling. Jaarlijks is er een productie van 1,5 à 2 miljoen ton steen. En er is nog een reserve goed voor 150 jaar steenwinning aanwezig, klinkt het. Er werken 435 mensen, plus een indirecte tewerkstelling van 2.500 plaatsen.

De verkopers zijn twee investeringsvehikels van de AB InBev-familie de Spoelberch, Cobepa en Verlinvest, en managementsvennootschap CDH Management. Vrijdag geeft Carrières du Hainaut meer uitleg over de deal op een persconferentie met de Belgische verantwoordelijken en toplui van SigmaRoc.

De volledige deal is gewaardeerd op 81,3 miljoen euro, meldt SigmaRoc nog. Het bedrijf neemt immers ook schulden over van de steengroeve. De Britten financieren de overname met de uitgifte van nieuwe aandelen, wat 32,8 miljoen pond (38 miljoen euro) moet opleveren.

Meest gelezen