Brusselse politie start onderzoek naar  mogelijk politiegeweld aan hoofdcommissariaat tijdens klimaatactie

De Brusselse politie bevestigt dat ze gaat onderzoeken wat er afgelopen zaterdag precies gebeurde in de garage naast haar commissariaat aan de Grote Markt tijdens de klimaatactie van Extinction Rebellion. Dat schrijft De Standaard. De 19-jarige student Quinten Vanagt getuigde in een online blog over het buitensporige politiegeweld dat toen zou zijn gebruikt. Eerder kondigde de Brusselse politie al aan om minstens twee incidenten waarbij agenten pepperspray gebruikten tegen de betogers te onderzoeken. 

Afgelopen zaterdag werden 435 klimaatactivisten van Extinction Rebellion opgepakt, 317 van hen werden ook bestuurlijk aangehouden. De actievoerders probeerden de tuinen van het koninklijk paleis te bezetten en blokkades op te werpen op het Koningsplein. "De activisten wilden niet onderhandelen en wilden ook nog enkele straten gaan blokkeren, dus we moesten ze wel oppakken", stelt de politie. Alle actievoerders werden intussen weer vrijgelaten. 

Uitlaatgassen

In een online blog getuigde de 19-jarige student Quinten Vanagt over het buitensporige politiegeweld waar hij getuige van was: "Toen we met een veertigtal mensen in de garage zaten werden de deuren toegedaan en ging een politieagent op zijn grote motor zitten". Volgens Vanagt ging het om een private motor en geen politievoertuig. "Hij startte de motor en kwam toen dicht bij onze groep staan. De agent begon luid op te trekken, waardoor de uitlaatgassen in ons gezicht werden geblazen. Onze handboeien zijn nooit losgemaakt."

Hij startte de motor en kwam toen dicht bij onze groep staan. De agent begon luid op te trekken, waardoor de uitlaatgassen in ons gezicht werden geblazen
Quinten Vanagt

"Ik had nooit verwacht om in België zoiets mee te maken. De andere agenten moesten lachen met het gedrag van hun collega. Die reed nadien nog een rondje langs ons en trok aan de andere kant van de groep nog een paar keer hard op langs de gezichten van de gearresteerde burgers", aldus de student. "Hierna begonnen verschillende agenten te roken rond ons, terwijl er duidelijk een rookverbodsteken ophing. Toen iemand uit onze groep hierop wees, riep één van hun: “Kom het dan maar uit doen.”

Hierna begonnen verschillende agenten te roken rondom ons, terwijl er duidelijk een rookverbodsteken ophing

Quinten Vanagt

Lijkbleek

Volgens Colette Goossens, die ook aanwezig was in de garage, werd een meisje lijkbleek en misselijk. Ze werd toen nog steeds geboeid op haar zij gelegd, waarna ze overgaf. Het meisje kreeg pas na 10 minuten water. "Er vroeg ook iemand om medicatie te mogen innemen en kreeg geen toestemming hiervoor. Ik denk dat er in totaal rond de 80 arrestanten in de garage werden vastgehouden."

Vanagt zegt resoluut dat niemand van de gearresteerde activisten zich ooit verbaal of fysiek agressief naar de politie toe heeft gedragen. Mensen die met pepperspray bespoten waren, kregen volgens de student geen water, ook niet als ze erom vroegen. Niemand zou ook naar het toilet zijn mogen gaan. Na een aantal uur werden de arrestanten per 6 in combi's afgezet op verschillende plaatsen in Brussel. 

Eerder vandaag bleek dat de Nederlandse Extinction Rebellion een deel  van hun demonstranten die op straat gingen betaald heeft. De Belgische organisatie zegt dat dit in ons land niet het geval is.

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen