Videospeler inladen...

Linde Polfliet (Extinction Rebellion): "Wij verwachten arrestaties bij acties, maar niet met pepperspray of matrakken"

"We verwachten arrestaties bij onze acties en we bereiden onze mensen daar ook op voor, maar niet met pepperspray, waterkanonnen of matrakken." Dat zegt Linde Polfliet, een van de woordvoerders van klimaatactiegroep Extinction Rebellion, in "De afspraak". Of ze een klacht gaan indienen tegen de politie, hebben ze nog niet beslist.

Polfliet is een van de woordvoerders van de klimaatactiegroep. "We zijn met een team van zeven. Bij de volgende actie geef ik mijn mandaat door, in de geest van een horizontale beweging", vertelt ze.

De klimaatactiviste was zelf ook aanwezig op de veelbesproken actie aan het koninklijk paleis zaterdag. De actievoerders van Extinction Rebellion probeerden de tuinen van het paleis te bezetten en blokkades op te werpen op het Koningsplein. Voor die actie hadden ze geen toestemming, en dus greep de politie in. Daarbij zijn ze volgens getuigen erg hardhandig tewerkgegaan. 

"Ik heb zelf ook pepperspray in het gezicht gekregen", vertelt Polfliet. "Ik zit nog in een waas en moet er nog altijd van bekomen. Ik was volledig gedesoriënteerd, kon niets meer zien en wist niet meer welke kant ik uitging. Gelukkig was er een van onze 'medics' aanwezig."

Burgerlijke ongehoorzaamheid

Hadden ze dit niet kunnen voorzien door hun manier van actievoeren? "Wij zijn burgerlijk ongehoorzaam. Dat is een manier van protesteren buiten het wettelijk kader. Maar we zijn niet gewelddadig", zegt Polfliet. "Naar het voorbeeld van Martin Luther King of Rosa Parks (zwarte burgerrechtenactiviste in de VS, red.) die vooraan in de bus ging zitten."

"We willen uit onze comfortzone treden om ons standpunt duidelijk te maken. We verwachten daarbij arrestaties, we bereiden onze mensen daar ook op voor, maar niet met pepperspray, waterkanonnen of matrakken."

Volgens de politie weigerden de actievoerders om te onderhandelen. Polfliet spreekt dat tegen en zegt dat ze wel degelijk met de politie in dialoog zijn gegaan. "Op het moment dat het offensief van de politie is ingezet, waren we eigenlijk nog aan het debatteren wat we gingen doen. We wilden de mening van iedereen op het plein horen, maar midden in die beslissing heeft de politie de aanval ingezet."

Gaan ze een klacht indienen tegen de politie? "We zijn alle getuigenissen aan het bundelen. We hebben er nu een 30-tal. Al onze energie gaat nu naar psychologische bijstand en voor elkaar zorgen. Dat zijn zorgen voor later."

Al onze energie gaat nu naar psychologische bijstand en voor elkaar zorgen

Linde Polfliet

Noodplan en burgerplatform

Wat wil de beweging eigenlijk bereiken? "We zitten op een trein die op een klif afstevent en we zoeken naar een hendel om de trein te stoppen. We willen het huidige systeem doorbreken en de macht meer overdragen aan burgers zodat er een concreet plan komt om deze crisis aan te pakken." 

Concreet pleit Extinction Rebellion voor een noodplan dat door een burgerplatform van gelote burgers wordt uitgewerkt, in samenwerking met experts. Ze willen zich niet linken aan een politieke partij.

"We vinden niet dat we extreem zijn. Dit is een nooit geziene noodsituatie. De beleidsmakers hebben niet door hoe het ernstig het is."

Bekijk het gesprek met Linde Polfliet in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen