Chris Sattlberger

Minister Bart Somers (Open VLD): "Cursus inburgering blijft wel gratis in Brussel"

In Brussel zullen de cursussen inburgering de komende jaren wel gratis blijven, in tegenstelling tot in Vlaanderen. Dat heeft minister van Inburgering Bart Somers (Open VLD) gezegd in het Vlaams Parlement. De uitzondering voor Brusselaars is nodig omdat Brusselaars anders sneller voor een (gratis) Franstalige cursus zouden kiezen. 

Het was een bommetje uit het Vlaamse regeerakkoord: nieuwkomers die een inburgeringstraject volgen, zullen daarvoor 360 euro betalen. Dat traject bevat een onderdeel "maatschappelijke oriëntatie" en een cursus Nederlands. Bij de inschrijving zullen nieuwkomers per deel 90 euro betalen (180 euro in totaal), en voor de examens aan het einde opnieuw 90 euro per cursus (180 in totaal). 

Maar in Brussel zullen die cursussen noodgedwongen wel gratis blijven, zei minister van Inburgering Bart Somers (Open VLD) vandaag in de commissie Inburgering in het Vlaams Parlement. "Een verschil in kostprijs tussen Franstalige en Nederlandstalige cursussen zou een verschuiving kunnen veroorzaken", zegt Somers, wat het "Nederlandstalige karakter van de hoofdstad" in gevaar kan brengen.

Daarom wordt een "uitzondering" voorzien, zegt de minister, en worden de cursussen in de hoofdstad gratis gehouden. De uitzondering zal gelden voor inwoners van Brussel die een traject willen volgen in Brussel. 

Half miljoen

Uit een voorzichtige berekening blijkt dat de Vlaamse regering daarmee elk jaar een half miljoen euro* misloopt. Nu ondertekenen namelijk ruim 3.000 cursisten per jaar een inburgeringscontract (3.146 in 2018), bij aanvang van het traject. 

De N-VA gaat akkoord met de uitzondering, maar hamert erop dat die best tijdelijk is. De partij ziet Brussel ook graag evolueren naar een betalend systeem. De oppositie aan de linkerzijde reageert wel tevreden. Parlementslid Stijn Bex van Groen feliciteerde Somers met "de manier waarop hij zijn stempel op het regeerakkoord weet te drukken." 

*Enkel de prijs bij de opstart van het traject (180 euro) werd meegerekend, maar het valt uiteraard niet te voorspellen hoeveel inburgeraars zouden afhaken. Anderzijds zou dat ruimschoots gecompenseerd worden door de betalingen voor de examens. 500.000 euro is dus een "voorzichtige berekening". 

Meest gelezen