Van "denkbare formules" met Vlaams Belang tot de woonbonus: dit was het openingscollege met Jan Jambon (N-VA)

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) was dit jaar de centrale figuur van het traditionele openingscollege politieke wetenschappen aan de UGent, het vak van professor Carl Devos. Jambon deed het wel anders dan zijn voorgangers. In plaats van een persoonlijk discours te geven, ging de minister-president bijna anderhalf uur lang in op vragen van studenten. Wij selecteerden voor u enkele opvallende momenten.

Herbekijk het openingscollege met Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA): 

"Een aangeboren vorm van luiheid." Dat is een van de redenen waarom Jambon geen traditioneel discours heeft voorbereid voor het college, gaf hij zelf met enige ironie aan. "Maar met een sessie van vraag en antwoord stel ik me ook kwetsbaar op en het is belangrijk om in dialoog te gaan."

De eerste vraag ging meteen over de woonbonus die de Vlaamse regering afschaft, een maatregel die niet in de verkiezingsprogramma's stond. "Als je aan zo'n regeringsonderhandeling bezig bent, maakt de administratie ook een hele nota op van besparingsmogelijkheden. De afschaffing van de woonbonus stond daarbij", verklaarde Jambon. "Het was dus eerder een voorstel dat uit de administratie is gekomen en waarvan de partijen dan gezegd hebben dat die maatregel aanvaardbaar is in de zoektocht naar de honderden miljoenen die nodig zijn om het beleid te voeren."

De nieuwe Vlaamse regering wil 120.000 Vlamingen extra aan een job helpen. Daar gaf de Vlaamse minister-president tijdens het openingscollege even een communautaire draai aan. "Er zit misschien een constructiefout in onze staatsvorm. Als Vlaanderen met zijn VDAB-apparaat mensen uit de werkloosheid haalt, dan komt dat de federale kas ten goede. De inspanningen gebeuren op Vlaams niveau en op federaal niveau heeft men de baten. Ik hoop dat dat ooit kan evolueren. Maar het komt vooral die Vlaming ten goede dus zijn we gemotiveerd om daarop in te zetten."

Als Vlaanderen met zijn VDAB mensen uit de werkloosheid haalt, dan komt dat de federale kas ten goede

Jambon kreeg ook een vraag over de passage in het regeerakkoord over de VRT. Daarin staat dat de openbare omroep moet evolueren naar "een moderne, slanke en slagkrachtige mediaorganisatie die kwaliteitsvol aanbod brengt" en dat de VRT de "hoogste standaarden van neutraliteit" moet behalen. "Het is niet met een meetlat te bepalen wat objectief is", zei minister-president Jambon daarover. "Wees gerust, wij gaan ons echt niet moeien met hoe de VRT zijn panels moet samenstellen voor "De zevende dag" of "De afspraak". Maar op het globale niveau moeten we zien dat alle opinies min of meer proportioneel aan bod komen."

Vlaams Belang

Ook over de lange Vlaamse regeringsvorming werden vragen gesteld. Zo vroeg een student zich af of de wekenlange gesprekken tussen informateur Bart De Wever en Vlaams Belang niet eerder een politiek spel waren in plaats van een echte poging om een regering te vormen. "Het was géén politiek spel", verzekerde Jambon.

"De toenmalige informateur, Bart De Wever, heeft geprobeerd om te kijken of het überhaupt mogelijk was om iets te doen met Vlaams Belang. Er waren verschillende formules denkbaar, zoals een minderheidsregering met steun van Vlaams Belang uit de oppositie of een minderheidsregering met Vlaams Belang en steun van een andere partij uit de oppositie. Die terreinen zijn eerlijk onderzocht. De slotsom was dat er geen draagvlak voor was."

Als we Vlaams Belang zouden dwingen om mee verantwoordelijkheid te dragen, zou een deel van hun kiespubliek zien dat hun toverformules totaal onrealistisch zijn

Er kwam dus geen bestuursformule met Vlaams Belang. Vlaams minister-president Jambon gaf daarover zijn persoonlijke visie. "Ik vind dat we Vlaams Belang het nu heel makkelijk maken om bij de volgende verkiezingen weer met onrealistische voorstellen te komen die de elementaire toets van de rechtsstaat niet doorstaan, en daarmee toch weer een deel van de publieke opinie kunnen verleiden en zo veel zetels naar zich toe te trekken."

"Wanneer we Vlaams Belang in een of andere formule zouden dwingen om mee verantwoordelijkheid te dragen, dan zou een heel deel van hun kiespubliek zien dat de toverformules die zij voorstellen totaal onrealistisch zijn. Dan zou je een correcter democratisch spel krijgen. We zouden echt niet plat op de grond zijn gegaan voor al hun eisen."

Meest gelezen