Unicef: "Te veel kinderen met slechte eetgewoonten"

Minstens een op de drie kinderen onder de vijf jaar, is ondervoed of heeft overgewicht. Dat staat in een nieuw rapport van kinderrechtenorganisatie Unicef. Twee op de drie kinderen tussen 6 maanden en 2 jaar krijgen ook niet de juiste voeding voor hun ontwikkeling. Unicef roept dan ook op om kinderen van gezonde en betaalbare voeding te voorzien zodat ze gezond kunnen opgroeien.

Een alarmerend hoog aantal kinderen lijdt onder de gevolgen van slechte voeding en een voedselsysteem dat hen in de steek laat. Minstens één op de drie kinderen onder de 5 jaar, zo'n 200 miljoen kinderen, is ondervoed of heeft overgewicht. 

Bijna twee op de drie kinderen tussen de 6 maanden en 2 jaar krijgen ook geen voeding die hun snel groeiende lichaam en hersenen ondersteunt. "Dat brengt een risico mee voor een slechte hersenontwikkeling, zwak leervermogen, lage immuniteit, verhoogde infecties en verhoogt in vele gevallen hun kans op vroegtijdig overlijden", zegt Henrietta Fore, directeur van Unicef.

Als kinderen slecht eten, leven ze slecht
Henrietta Fore, directeur Unicef

"Ondanks alle technologische, culturele en sociale vooruitgang van de laatste decennia zijn we het meest fundamentele feit uit het oog verloren: als kinderen slecht eten, leven ze slecht", zegt Fore. "Miljoenen kinderen leven van een ongezond dieet omdat ze eenvoudigweg geen betere keuze hebben. De manier waarop we begrijpen en reageren op ondervoeding moet veranderen: Het gaat er niet alleen om dat kinderen genoeg te eten krijgen; het gaat er vooral om dat ze het juiste voedsel te eten krijgen. Dat is onze gemeenschappelijke uitdaging."

Het rapport bevat ook verontrustende cijfers voor België. Zo'n 24 procent van de kinderen kampt namelijk met overgewicht. Het verslag vermeldt ook goede praktijken in België, zoals gemakkelijk te begrijpen voedingswaarde-etiketten, een waarschuwing op de voorkant van de verpakking en de fruitmanden op school.

 Om de groeiende ondervoedingscrisis in al haar vormen aan te pakken, doet Unicef een dringende oproep aan regeringen, de particuliere sector, donoren, ouders, gezinnen en bedrijven om kinderen te helpen gezond op te groeien.

Meest gelezen