Videospeler inladen...

Antwerps SP.A-schepen Tom Meeuws buiten vervolging gesteld in onderzoek naar gesjoemel bij De Lijn

De raadkamer in Antwerpen heeft beslist om SP.A-schepen Tom Meeuws buiten vervolging te stellen voor mogelijk geknoei met facturen. Daarmee heeft de raadkamer de vordering van het parket gevolgd. Meeuws kwam begin 2018 in opspraak in een zaak rond vermeend gesjoemel bij De Lijn. 

Even terug naar 2015. Tom Meeuws was toen regionaal directeur bij De Lijn in Antwerpen. Hij moest een feest organiseren voor de opening van de zogenoemde "reuzenpijp", een tunnel van de premetro. Daarbij zou Meeuws meer geld hebben uitgegeven dan hij mocht. Dat kostte hem zijn baan. Zijn contract werd verbroken met een geheim akkoord, waarover Meeuws en De Lijn verder niks mochten zeggen, maar waaruit toch details lekten. Daardoor besliste de partij Groen om toch geen kartel met SP.A te sluiten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

Gerechtelijk onderzoek

In maart bleek dat er een gerechtelijk onderzoek tegen Meeuws was gestart voor valsheid in geschrifte, misbruik van vertrouwen en het verstoren van het openbaar opbod. Al snel bleek dat het onderzoek gebaseerd was op documenten die aan justitie waren overhandigd door Marc De Scheemaecker (N-VA), voorzitter van de Raad van Bestuur van De Lijn. In april volgde er nog een huiszoeking bij de schepen, maar vanaf dan werd het muisstil en Meeuws verdween in de politieke schaduw. 

Tot de gemeenteraadsverkiezingen van 2018: daar werd hij verkozen als lid van de Antwerpse gemeenteraad. Zijn partij SP.A besloot namelijk om toe te treden tot het bestuur met N-VA en Open VLD. Meeuws werd schepen bevoegd voor onder meer sociale zaken, armoedebestrijding en samenlevingsopbouw. 

Intussen sleepte het onderzoek zich voort en werd het pas na de zomer afgesloten door de onderzoeksrechter. Op basis van zijn conclusies vroeg het parket om Meeuws niet meer te vervolgen.  De raadkamer gaat nu mee in deze beslissing. 

Los van deze beslissing heeft de schepen zelf een klacht ingediend tegen De Lijn omdat hij het bedrijf ervan verdenkt stukken uit het geheime akkoord te hebben gelekt. De rechtbank zou hierover in januari een uitspraak doen. 

Herbekijk hier het verslag in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen