Nieuw "folterhuis" in Nigeria: Lokale politie redt 67 mannen en jongens

In de staat Katsina, in het noorden van Nigeria, heeft de politie opnieuw tientallen jongens en mannen gered uit een "folterhuis" dat zogezegd dienst deed als koranschool. De slachtoffers werden er misbruikt en vastgehouden in onmenselijke omstandigheden. Voor de inval zouden er ook enkele honderden gevangenen ontsnapt zijn. Vorige maand deed de Nigeriaanse politie nog een gelijkaardige ontdekking in de naburige staat Kaduna.

De politie voerde enkele dagen geleden een inval uit in de instelling. Er zijn momenteel 67 slachtoffers aangetroffen, voornamelijk jongens en mannen van 7- tot 40-jarige leeftijd. Veel van hen werden vastgeketend aangetroffen in het gebouw. De Nigeriaanse politie beweert dat ze nog op zoek zijn naar enkele honderden gevangenen die net voor de inval gevlucht zouden zijn.

De privéschool deed naar eigen zeggen dienst als een religieus opvoedingscentrum en is gelegen nabij het dorp Sabon Garin, in de noordelijke Nigeriaanse staat Katsina. De politie arresteerde een 78-jarige man die de instelling zou hebben geleid.

Ze sloegen, mishandelden en straften ons dagelijks onder het mom van ons te onderwijzen

Lawal Ahmad, een 33-jarig slachtoffer

Enkele slachtoffers getuigden over de onmenselijke omstandigheden en de gruwelijke praktijken die ze moesten ondergaan. Lawal Ahmad, een 33-jarige man die 2 jaar lang in het huis gevangen werd gehouden, getuigde over talloze gevallen van afranselingen, seksueel misbruik en zelfs sterfgevallen in het huis dat dienst deed als koranschool. Hij zegt: "Ze sloegen, mishandelden en straften ons dagelijks onder het mom van ons te onderwijzen".

De inval vond plaats amper een maand nadat er ongeveer 300 jongens en mannen in een gelijkaardige instelling werden aangetroffen in de naburige staat Kaduna. Onder hen waren veel kinderen met verschillende nationaliteiten die ondervoed waren en fysieke tekenen vertoonden van folteringen. Ook hier werden de slachtoffers vastgeketend aangetroffen en zouden er talloze gevallen van seksueel misbruik zijn vastgesteld.

(Lees verder onder de tweet)

De lokale mensenrechtenorganisatie Muslim Rights Concern (MURIC) schat dat er ongeveer 10 miljoen kinderen in koranscholen zitten, vooral in het noorden van Nigeria. Daar zijn dus ook opvoedingsgestichten bij die met streng religieus onderwijs probleemjongeren weer op "het rechte pad" willen krijgen. Deze scholen zijn private ondernemingen en kunnen in veel gevallen hun gang gaan zonder de controle van lokale autoriteiten. Veel ouders voelen zich genoodzaakt om hun kinderen naar deze private scholen te sturen omdat er een gebrek is aan publieke instellingen voor kwetsbare jongeren. 

Afgelopen juni heeft de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari aangegeven dat de overheid van plan is om deze instellingen te verbieden, maar dat plan zal wellicht nog even op zich laten wachten. Amper een maand geleden na de inval in het folterhuis in Kaduna, heeft de president de lokale autoriteiten wel aangemaand om samen te werken met de overheid om deze instellingen te helpen ontdekken en te sluiten.

Het "folterhuis" bevond zich in de staat Katsina. In Kaduna werd recent ook een gelijkaardige instelling ontdekt.

Meest gelezen