AFP or licensors

Notre-Dame over vijf jaar weer als nieuw? Architect gelooft erin, "maar er zijn voorwaarden"

De Franse president Macron wil dat de kathedraal Notre-Dame in Parijs over vijf jaar weer open gaat. "Haalbaar", zegt nu de hoofdarchitect, "maar niet als Macron zijn zin krijgt". De discussie gaat vooral over de torenspits. 

De brand van april heeft de middeleeuwse Notre-Dame-kathedraal in Parijs zo zwaar beschadigd dat de heropbouw volgens specialisten tien of vijftien jaar nodig zou hebben. Maar president Macron liet weten dat hij het binnen de vijf jaar klaar wil hebben. En hij denkt dan  ook nog eens aan een "hedendaags sausje". Maar dat ziet de hoofdarchitect Philippe Villeneuve niet zitten. "Binnen de vijf jaar restaureren kan", zegt hij, "maar dan herstellen we de kerk zoals we ze voor de brand kenden". 

torenspits

De discussie gaat vooral over de torenspits. Die is niet gotisch, maar is er in de negentiende eeuw door de beroemde architect Viollet-le-Duc aan toegevoegd. De torenspits en de dakconstructie zijn ingestort. Mede daarom was het idee gegroeid om een architectuurwedstrijd uit te schrijven, zodat er voor dak en torenspits een alternatief kon worden bedacht. Snel na de brand al circuleerden allerlei futuristische ontwerpen, zoals een glazen koepel of een wandeldak op de Notre-Dame. 

Ofwel herstellen we de oorspronkelijke spits, ofwel doen we iets moderns maar dan zonder mij

Philippe Villeneuve, hoofdarchitect Notre-Dame

In een persconferentie vandaag werd het idee van een "architectuurwedstrijd" al enigszins gerelativeerd. Franck Riester, de Franse minister van Cultuur, zei dat het nog allemaal bekeken moet worden. "Het kan ook een rondvraag naar ideeën worden".

De hoofdarchitect van de Notre-Dame Philippe Villeneuve had al eerder laten verstaan dat hij (net als veel Fransen) de kathedraal wil herstellen zoals ze was. "Dat zou ons tijdwinst opleveren". Villeneuve, al ruim vijf jaar aan de slag met de kathedraal, zei onomwonden dat hij ermee ophoudt mocht het idee om er "iets hedendaags" aan toe te voegen het toch haalt. De minister van Cultuur voegde eraan toe dat de mening van het bisdom van groot belang is. 

Notre-Dame tijdens de brand, met links in beeld de torenspits van Viollet-le-Duc
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Nog 800 miljoen euro te gaan

Op de persconferentie werd ook bekendgemaakt dat er al 104 miljoen euro aan giften binnen is. Dat is nog ver verwijderd van de oorspronkelijk beloofde 900 miljoen euro. Maar er komt vast nog geld bij. "En als het nodig is neemt de Franse staat zijn verantwoordelijkheid op", beloofde minister van Cultuur Riester.

De komende maanden zal werk worden gemaakt van het consolideren van het dak. "En over vijf jaar kan het werk helemaal klaar zijn" denkt architect Villeneuve. De kathedraal gedeeltelijk openstellen voor een misviering zou al sneller kunnen. Maar wie al droomt van een kerstviering in de Notre-Dame, dat zal ten vroegste voor 2020 zijn. 

AFP or licensors

Meest gelezen