De bewuste boerderij.

Hallucinante ontdekking: Nederlands gezin leefde jarenlang afgezonderd in boerderij, man die pand huurde is aangehouden

De Nederlandse politie heeft in een afgelegen boerderij in de provincie Drenthe 6 mensen gevonden die wellicht 9 jaar lang niet buiten zijn gekomen. Het gaat om een vader en zijn 5 kinderen, die intussen allemaal meerderjarig zijn. Een andere man, die de boerderij huurde, is aangehouden. Er wordt nu onderzocht of hij het gezin al die jaren heeft opgesloten. Het gezin zou gewacht hebben op "het einde der tijden", schrijft RTV Drenthe.

Een hallucinant verhaal uit Nederland, waar een man van 25 jaar verschillende keren een café in Ruinerwold bezocht. Afgelopen zondag vertelde hij tegen de cafébaas dat hij al negen jaar niet meer buiten was geweest.

"Hij had lang haar, een vies baardje, droeg oude kleding en had een verwarde blik. Volgens hem was hij negen jaar niet naar de kapper geweest. Zijn manier van praten was kinderlijk", aldus de cafébaas aan RTV Drenthe. De jongeman gaf toe dat hij weggelopen was en dat hij zijn broer en zussen wilde helpen. 

De politie werd ingeschakeld en doorzocht later op basis van zijn verklaringen een boerderij. Daar bevond zich achter een kast in de living een trap naar een afgesloten ruimte waar zes volwassenen aangetroffen werden. Het bleek om een vader te gaan en vijf kinderen van 18 tot 25 jaar. De vader bleek enkele jaren geleden een herseninfarct te hebben gehad en lag in een bed.

Lees voort onder de tweets.

Een moestuin en een geit

Op een persconferentie konden burgemeester Roger de Groot en de politie nog niet veel meer informatie geven. Het gezin had zich afgesloten van de buitenwereld en leefde volledig zelfvoorzienend, dankzij een moestuin en een geit. 

In  de zaak is ook de 58-jarige huurder van de woning aangehouden omdat hij weigert met het onderzoek mee te werken. Het gaat echter niet om de vader van het gezin, aldus burgemeester de Groot. Volgens Nederlandse media gaat het om een man van Oostenrijkse afkomst die werkte als klusjesman. Wat zijn precieze relatie was met het gezin, wordt nu onderzocht.

De gezinsleden blijken niet ingeschreven bij de gemeente. Een aantal onder hen is ook niet ingeschreven bij de burgerlijke stand, aldus de burgemeester. De moeder zou lang geleden overleden zijn en zou negen jaar geleden niet mee verhuisd zijn naar de afgelegen woning. De familie is voorlopig ondergebracht op een recreatiepark. 

De buren kenden het gezin niet en hadden er geen of nauwelijks contact mee. De vader had de tuin volledig dichtgetimmerd en meed contact met de omwonenden. 

Veel vragen

Er blijven nog veel vragen. Om privacyredenen en omdat het onderzoek nog volop aan de gang is, geeft de politie voorlopig weinig informatie. Zo is het nog onduidelijk of het gezin vastgehouden werd of vrijwillig op de boerderij verbleef. Ook is het niet bevestigd of ze echt aan het wachten waren op "het einde der tijden".

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen