"Pano": Hoe onschuldige foto’s van kinderen het doelwit zijn van pedoseksuelen

Foto's van tientallen Vlaamse jeugdbewegingen en sportverenigingen zijn het doelwit van pedoseksuelen. Dat heeft "Pano" ontdekt. Sommige foto’s worden buitensporig veel bekeken en voorzien van ranzige commentaar. Meestal zijn de bewegingen zich er niet van bewust dat hun foto's zo vaak bekeken worden. Experts waarschuwen om zorgvuldig met foto's om te gaan en gebruik te maken van privacyinstellingen.

Ons reportagemagazine Pano ontdekte de problemen op Flickr, een website ontworpen om gemakkelijk foto’s te kunnen uploaden en delen. Veel verenigingen maken gebruik van Flickr om foto’s te delen met hun leden, ouders of om de vereniging te promoten naar de buitenwereld.

Plots zagen we dat sommige foto’s meer dan 200.000 keer bekeken waren

Louis, jeugdbegeleider

“Wij zijn niet zo’n grote chiro”, vertelt Louis, die al 6 jaar leider is. “Onze foto’s worden normaal gezien enkele honderden keren bekeken. Maar plots zagen we dat sommige foto’s meer dan 200.000 keer bekeken waren.” Telkens ging het om foto’s waar een stuk ondergoed van een kind te zien was. Of om kinderen in badkleding. Onder die foto’s werden vaak ook ranzige, pedoseksuele commentaren geschreven.

(lees verder onder de Journaalreportage)

Videospeler inladen...

Van Facebook tot Instagram, van Snapchat tot Skype

Het gaat om tientallen Vlaamse jeugdbewegingen, sportverenigingen en scholen. Ze zijn zich er meestal niet bewust van dat hun foto’s op die manier belaagd worden. De foto’s worden ook meestal openbaar geplaatst op vraag van ouders of familie.

“Wij zijn ons gewoon aan het amuseren”, zegt Anke, een oud-leidster die ooit een Flickr-album aanmaakte om foto’s van een zomerkamp op te plaatsen. Zes jaar later is dat ene album 16 miljoen keer bekeken. “Het is vaak op vraag van de ouders dat we dat doen. Omdat die op de hoogte gehouden willen worden. Wij zijn daar op dat moment niet zo mee bezig. Maar als ik zie dat dit ermee gebeurt, dan denk ik dat het gewoon stopt.”

Het is vaak op vraag van de ouders dat we dat doen... Maar als ik zie dat dit ermee gebeurt, dan denk ik dat het gewoon stopt.

Oud-leidster Anke

Het probleem ligt overigens niet enkel bij Flickr. Elk sociaal medium dat gebruikt wordt om foto’s te delen is kwetsbaar. "Pano" vond tijdens het onderzoek websites die volledig gewijd zijn aan gestolen foto’s van kinderen. De foto’s komen van Facebook tot Instagram. Van Snapchat tot Skype.

"Maak gebruik van privacyinstellingen"

Eén van die websites is een Russische site die twee jaar geleden ook al eens in het nieuws kwam. Toen ontdekten twee Vlaamse chiro’s dat hun kampfoto’s daarop waren geplaatst. En die praktijken blijven doorgaan. Ook nu, twee jaar later, vindt "Pano" kampfoto’s van een West-Vlaamse chiro. De site waar ze terechtkomen, staat bekend als verzamelplaats voor downloaders van misbruikbeelden van kinderen.  “Het is naast een fotodatabank ook meer en meer een ontmoetingsplaats”, zegt Yves Goethals, hoofd van de cel kindermisbruik bij de federale politie.  “Daar leren ze elkaar kennen, en daarna zetten ze hun praktijken verder op kanalen waar ze meer onzichtbaar zijn voor onze diensten.”

We moeten een evenwicht vinden tussen voorzichtigheid en preutsheid.

Heidi De Pauw, Child Focus

“Men moet niet stoppen met het plaatsen van dit soort foto’s, dat is uw goed recht,” klinkt het bij Yves Goethals, van de federale politie. “Deze mensen doen niets fout, het zijn degenen die er misbruik van maken die in fout zijn.”

Maar toch moeten we ons er meer bewust van zijn dat we met z’n allen gevaar lopen, vindt Heidi De Pauw, CEO van Child Focus “We moeten een evenwicht vinden tussen voorzichtigheid en preutsheid. Maar we kunnen er ook voor zorgen dat mensen die eventueel seksuele betekenis geven aan die foto’s, ze niet kunnen bekijken. Privacy-instellingen zijn er om te gebruiken. We gaan ook niet eender welke foto aan ons raam kleven zodat de hele straat ze kan zien. Dezelfde voorzichtigheid zouden we moeten aannemen wanneer het gaat om foto’s online plaatsen.”

Herbekijk hier de volledige reportage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen