Piers Morgan presenteerde op CNN vroeger nog "Piers Morgan Tonight" voor hij naar ITV verhuisde.

Internetpoll over Britse tv-presentator Piers Morgan: mag hij blijven of moet hij ophoepelen na "pinguïn-controverse"?

In Groot-Brittannië wordt uitgekeken naar hoe een online poll gaat aflopen voor een bekende tv-presentator daar, Piers Morgan. Het publiek mag er op Twitter stemmen of hij mag blijven of moet opstappen bij de zender ITV, na een nieuwe ongezouten uitspraak. Dit keer gaat het over genderkwesties: wordt dit de controverse te veel, of is het allemaal voor de show? 

Piers Morgan (54) is een begrip over het Kanaal. Hij begon als journalist bij de geschreven pers, bij de tabloids, maar kreeg later een eigen televisieprogramma. Momenteel presenteert hij op de commerciële omroep ITV "Good morning Britain", een populaire ontbijtshow die honderdduizenden kijkers kan bekoren, ondanks het vroege uitzenduur. 

Morgan wordt door onze Groot-Brittanniëkenner Flip Feyten omschreven als "een conservatieve man, weldenkend rechts." Alles wat in zijn ogen verschrikkelijk links is, daar gaat hij lijnrecht tegenin. Morgan zegt dan ongezouten zijn mening, neemt geen blad voor de mond en lokt daarmee telkens opnieuw veel reacties en controverse uit. "Maar daar bloeit en groeit hij net van", vertelt Feyten in "De wereld vandaag". 

Het programma over seksualiteit en de lesbische pinguïns

Begin september was er opnieuw zo'n controverse ontstaan. De BBC had een programma over seksualiteit gemaakt voor leerlingen van 9 tot 12 jaar. Op een bepaald moment vroeg een jongetje "hoeveel genders (geslachten) zijn er nu? Je hebt mannen, je hebt vrouwen, maar heb je er nog meer?" Het antwoord van de lerares was dat er meer dan honderd genders zijn, en dat haalde de pers. Sommigen beweren immers dat er heel wat genders en identiteiten zijn waarmee iemand zich kan identificeren, bijvoorbeeld ook cismannen (mannen die zich man voelen), cisvrouwen enz.  

Voldoende voor Piers Morgan om op de kar te springen. Hij werd boos en argumenteerde dat je kinderen nog meer in verwarring brengt. Dan kwam ook nog het verhaal dat in de zoo van Londen twee lesbische pinguïns een ei uitbroedden en de baby-pinguïn samen aan het opvoeden waren.

De verzorgers vonden dat wel oké en wilden de kleine pinguïn genderneutraal laten opvoeden, wat bij Piers Morgan opnieuw in het verkeerde keelgat schoot. "Weet je wat?" zei Morgan. "Ik identificeer mij met een two-spirit pinguïn" (eentje met twee geesten, red.).   

Ik identificeer me met een two-spirit pinguïn

In de clinch in de studio

Onlangs ging Morgan tijdens zijn ochtendshow in debat met een homoman, Ben Butterworth, die zei waar volgens hem het probleem zit: "Je gebruikt transgenders en mensen die niet tot de categorie van man of vrouw behoren als schietschijf. Je lacht met hen en gebruikt hen als entertainment. Het gaat hier om een kwetsbare minderheid met wie je eens lacht om dan wat reacties te scoren. En dat is geen kwaliteitsvolle journalistiek", zei hij in de studio van "Good morning Britain." 

"Jij wil dat ik respect toon voor honderd identiteiten, maar je hebt zelf geen respect voor mijn opinie", antwoordde Morgan. "Jij vindt dat iedereen moet kunnen zijn wat hij is, maar als ik een two-spirit pinguïn wil zijn, dan ga jij over de rooie."

Hoe het ook zij, Morgan had de LGBT-gemeenschap in haar ziel geraakt, en dat kwam hem op veel kritiek te staan. Change.org zette het proces in gang om een petitie op te starten. 

Je probeert te scoren op de rug van een kwetsbare minderheid 

450.000 stemmers, maar het wordt warm voor Piers Morgan

Morgans werkgever stelde voor om een poll te houden en Morgan, niet verlegen om een stunt meer of minder, ging daar graag in mee. De vraag van de stemming - of het referendum, zo u wil - is simpel: moet hij opstappen na zijn zoveelste controverse, of mag hij blijven? 

Morgan maakte er nog een grapje van in de show: "Laten we het een remain-leave poll noemen, om in de terminologie van de brexit te blijven". In de studio werd ook een muziekje gespeeld van The Clash, "Should I stay or should I go?" (zou ik blijven of vertrekken?) En dat werd uiteindelijk ook de vraag (zie onder). 

De poll is razend populair: vanavond hadden al ruim 450.000 mensen gestemd. En misschien verrassend: een meerderheid van zowat 60 procent wil dat hij ophoepelt. Er zijn nu zowat 11 uren over om te stemmen. Op andere platformen lopen er overigens nog andere polls. 

Wat dit allemaal voor gevolg zal hebben, is nog onduidelijk. Morgan zelf beweert alvast dat de poll gemanipuleerd wordt door tegenstanders, maar mogelijk is dit gewoon een grote publiciteitsstunt, want zijn contract loopt af op het einde van het jaar.  "Je moet hem één ding nageven: het verfrissende is dat hij zijn mening geeft", zegt Feyten. 

Maak er een remain or leave van, om in de terminologie van de brexit te blijven

Beluister hier het volledige gesprek met Flip Feyten in "De wereld vandaag": 

Meest gelezen