Videospeler inladen...

Koerden heroveren grensstad op Turken, Syrische leger trekt Koerdische stad Manbij binnen

De opmars van het leger van de Syrische president Bashar al-Assad lijkt erg snel te verlopen. De eerste troepen zouden de Koerdisch-Arabische stad Manbij zijn binnengetrokken terwijl de Amerikanen daar vertrekken. Meer naar het oosten zouden de Koerden de grensstad Ras al-Ain deels hebben heroverd op de Turken.

De oorlog woedt in alle hevigheid en er raken steeds meer partijen bij betrokken. Onder druk van de Turkse inval hebben de Syrische Koerden na een akkoord de Syrische troepen van Assad toestemming verleend om hun gebied binnen te trekken en dat vergroot de kans op een treffen met de Turkse troepen en hun pro-Turkse Arabische rebellen.

Op het internet zijn beelden te zien van Syrische regeringstroepen die -samen met Koerdische strijders- de stad Manbij, ten westen van de Eufraat binnenrukken. De Amerikaanse troepen die een verkenningspost in Manbij hadden, zijn weggetrokken. Vandaag zijn rond Manbij al zeker twee Turkse soldaten gesneuveld en raakten er zeven gewond bij een granaataanval. Gisteren waren Syrische troepen ook al Raqqa aan de Eufraat en Ain al-Issa, halverwege de grens met Turkije, binnengetrokken. 

Er zouden echter geen incidenten zijn tussen Syrische en Amerikaanse troepen en die worden niet verwacht nu de VS-president zijn duizendtal militairen bevolen heeft om Syrië te verlaten. Ook elders in Noord-Syrië zouden de VS-troepen zich vanuit kleine verkenningsposten terugplooien naar grotere basissen om later geëvacueerd te worden. Zwaar materieel zou intussen met C-130-transportvliegtuigen worden weggevlogen. De troepen zouden later volgen. Door de onveilige situatie zouden ook de Britse en de Franse "special forces" die de Koerden opleidden, zich klaarmaken om te vertrekken. (Lees verder onder de foto). 

Archieffoto van Amerikaanse militairen nabij de stad Manbij in het noorden van Syrië.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Hevige gevechten gaan gewoon door

Meer ten oosten wordt er nog altijd hevig gevochten tussen de SDF (Koerden en Arabieren) en de Turkse troepen en pro-Turkse rebellen anderzijds. Op een aantal plaatsen rukken de Turken verder op in Syrisch-Koerdisch gebied. 

Volgens de Syrische Koerden zijn nu al 275.000 burgers op de vlucht geslagen voor het geweld

Volgens het doorgaans goed ingelichte Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zouden de Koerden evenwel een groot deel van de grensstad Ras al-Ain heroverd hebben op de Turken. De Turkse luchtmacht zou er alleszins opnieuw bombardementen uitvoeren op de stad die ze eerder veroverd had verklaard. 

Verder oostwaarts is een groot Syrisch transportvliegtuig geland op de luchthaven van Qamishli. Die stad is deels in handen van de Koerden, deels van het Assad-regime, maar die laatste zit daar al jaren geïsoleerd van de rest van het regeringsgebied. Blijkbaar voeren de troepen van Assad materiaal en troepen aan om Qamishli te verdedigen tegen een eventuele Turkse aanval. 

Intussen zouden er volgens de Syrische Koerden nu al 275.000 burgers op de vlucht zijn geslagen voor het geweld. Veel buitenlandse hulpverleners en journalisten trekken de grens met Irak over uit vrees voor de troepen van Assad.  (Lees verder na onderstaande reportage in "Het Journaal")

Videospeler inladen...

Turks-Koerdische burgemeesters opgepakt

Terwijl in Syrië de oorlog woedt, verscherpt in Turkije blijkbaar de repressie tegen iedereen die kritiek heeft op de inval. Volgens het Turkse persagentschap Anadolu zijn de co-burgemeesters van de steden Hakkari, Yüksekova, Ercis en Nusaybin vanochtend vroeg opgepakt en voor ondervraging meegenomen.

Het gaat telkens om de leiders van steden met een Koerdische meerderheid en om leden van de hoofdzakelijk Koerdische Democratische Volkspartij HDP. Die heeft in de steden waar ze verkozen is steeds twee burgemeesters: een man en een vrouw. 

De militaire operatie in Syrië is een poging van de regering-Erdogan om de tanende steun bij de publieke opinie op te krikken

De Turks-Koerdische oppositiepartij HDP

De burgemeesters worden verdacht van banden met de Turks-Koerdische afscheidingsbeweging PKK en van "sympathie voor terrorisme". De HDP ontkent dat, maar heeft wel kritiek geuit op de inval in buurland Syrië en zegt dat die operatie enkel een zet is van de regering van president Erdogan om "de getaande steun bij de bevolking op te krikken". De voorbije week zouden al meer dan 150 politici van de HDP in Turkije gearresteerd zijn. Ook onafhankelijke critici zouden zijn lastiggevallen. 

De spanningen tussen beide kampen zijn ook voelbaar in Europa. In de Duitse hoofdstad Berlijn zijn de voorbije dagen vijf mensen gewond geraakt bij rellen tussen mensen van Turkse of Koerdische afkomst.

Meest gelezen