Ruim 250 oudere personeelsleden Nationale Bank tekenen in op uitstapregeling

Ruim 250 oudere werknemers van de Nationale Bank van België hebben ingetekend op een uitstapregeling waardoor ze tegen gunstige voorwaarden vroeger kunnen stoppen met werken. Dat schrijft De Tijd. Het gaat veelal om laaggeschoolde personeelsleden van rond de 60 jaar.

Bijna 400 medewerkers van de Nationale Bank die zich op 6 maanden tot 3 jaar van hun pensioen bevinden, kregen de kans om vervroegd te stoppen met werken met behoud van ongeveer de helft van hun loon. Vorig jaar vertrokken al 85 werknemers via die uitstapregeling, dit jaar zijn dat er 81 en ook de komende jaren - tot 2023 - vertrekken er zo nog verschillende werknemers, om in totaal uit te komen op 256. "Zo'n 65 à 70 procent van de werknemers die in aanmerking kwamen voor de regeling, hebben ingetekend", zegt woordvoerder Geert Sciot van de Nationale Bank. 

Het gaat om laaggeschoolde werknemers die aan de slag waren in de lokale vestigingen van de Nationale Bank in Kortrijk en Luik, maar die vestigingen gingen vorig jaar dicht. De drukkerij van de Nationale Bank sluit dan weer volgend jaar. "En het is niet evident om oudere werknemers met een arbeidersprofiel om te scholen", verklaart woordvoerder Sciot.

De uitstapregeling van de Nationale Bank is controversieel omdat de instelling ervoor pleit dat de Belgen langer moeten werken om de pensioenen betaalbaar te houden. "Maar de Nationale Bank heeft een grote populatie aan oudere werknemers en heel wat 55-plussers blijven bij ons aan de slag. Het alternatief voor de mensen die we niet kunnen omscholen is verdoken werkloosheid binnen het bedrijf. Dan is de uitstapregeling beter", luidt het.

De regering-Michel heeft boetes ingevoerd voor bedrijven die personeel betalen om thuis te blijven. De Nationale Bank heeft zo al 719.000 euro moeten betalen en dat bedrag zal nog oplopen, weet de krant De Tijd. 

Meest gelezen