Videospeler inladen...

Fel onweer met windstoten treft kust: noodplan in Koksijde even van kracht, veel bomen omgewaaid

Een hevig onweer met zware windstoten heeft gisterenavond veel schade veroorzaakt aan de kust in Koksijde, De Panne en Veurne. In Koksijde was zelfs sprake van een windhoos. Er vielen geen gewonden, maar er is veel schade door omgewaaide bomen. Het nood- en interventieplan was een tijdlang van kracht. Ook vanmorgen blijven nog enkele straten afgesloten om op te ruimen.

De burgemeester van Koksijde, Marc Vandenbussche (Open VLD), kondigde het nood- en interventieplan af, omdat hij vreesde dat er in de Middenlaan en de Vanbuggenhoutlaan, voetgangers of fietsers onder de vallende bomen waren terechtgekomen. Op beide lanen waren acht bomen omgewaaid. De bomen, met een diameter van 80 tot 100 cm, die dwars over de weg liggen, kunnen pas vandaag worden verzaagd met behulp van een hoogtewerker. Intussen zijn de lanen afgesloten.

Ook in De Panne was er heel wat schade. In de Veurnestraat vloog een dak van een tuinhuis (foto) meters ver weg en beschadigde een veranda. De bliksem sloeg in op de Sint-Pieterskerk. De brandweer deed een inspectie, maar een brand bleef uit. Ook in Oostduinkerke, Nieuwpoort en Middelkerke moest de brandweer uitrukken voor stormschade. Ook in Veurne waren een aantal oproepen. In de Noordstraat liep een auto schade op door vallende takken.

José Tyteca

Het onweer duurde kort, maar de krachtige rukwinden richtten heel wat schade aan. "Onze brandweerposten van Koksijde en Oostduinkerke waren op een bepaald ogenblik met 30 interventies bezig. Het epicentrum was duidelijk de Middenlaan en Van Buggenhoutlaan waar acht bomen zijn omgewaaid. Ook de Houtsaegerlaan en de Silicowijk kregen het hard te verduren", zegt Ilse Chamon van de gemeente.

"De burgemeester kondigde het nood- en interventieplan af rond 22.15 uur, dit om alle meldingen zo goed mogelijk op te volgen. Het ging allemaal om materiële schade: omgewaaide bomen, gedeukte auto’s, gevallen takken en weggewaaide dakpannen." Vanmorgen wordt er verder gewerkt om het puin te ruimen. 

Herbekijk de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen