AFP or licensors

Wanneer voetbal politiek is: op zelfde dag 2 bijzondere wedstrijden in Palestijns gebied en Noord-Korea

Vandaag zijn in de kwalificaties voor het WK voetbal 2022 in Qatar twee bijzondere wedstrijden gespeeld. Op de Westelijke Jordaanoever, Palestijns gebied, ontving het Palestijnse team voor de allereerste keer Saudi-Arabië in zijn eigen thuisbasis. In Pyongyang, in het streng communistische Noord-Korea, vond een duel plaats tussen noord en zuid. Beide wedstrijden eindigden op een doelpuntenloos gelijkspel.

Terwijl in Europa de kwalificaties voor het Europees kampioenschap voetbal nog volop aan de gang zijn, is men in de Aziatische poules al het komende wereldkampioenschap aan het voorbereiden.

Voor de allereerste keer ontving het Palestijnse team daarbij het Saudische team in de eigen thuisbasis, het stadion van al-Ram op de door Israël bezette Westellijke Jordaanoever. Decennialang weigerde Saudi-Arabië -net als veel andere Arabische landen- om in de Palestijnse gebieden te spelen. Dat komt omdat ze daarvoor toegangsvergunningen moeten vragen aan Israël, een land dat velen van hen niet erkennen. Aan de grens moeten ze bovendien langs Israëlische checkpoints passeren.

Dit past in het grote plaatje van verzoening tussen Saudi-Arabië en Israël, met in het achterhoofd de gemeenschappelijke vijand Iran

Majd Khalifeh

Een deel van de Saudische delegatie bracht gisteren ook een bezoek aan de Al Aqsa-moskee in Jeruzalem. De laatste tijd is er meer en meer toenadering tussen het Saudische regime en Israël. "Dit past in het grote plaatje van verzoening tussen Saudi-Arabië en Israël, met in het achterhoofd de gemeenschappelijke vijand Iran die ze viseren", zegt VRT NWS-journalist Majd Khalifeh.

Lees voort onder de foto.

AFP or licensors

Naast Israël was ook de Palestijnse Autoriteit, die de Westelijke Jordaanoever controleert, enthousiast over de wedstrijd. Het stadion was dan ook volgelopen met supporters. "De Palestijnse Autoriteit sprak heel graag en heel lovend over deze match", zegt Khalifeh. "Ze zien het als een erkenning voor de staat Palestina en voor de regering. Anderzijds was er wel protest van Palestijnse activisten die tegen elke normalisering zijn van de relaties met Israël."

Is dit de voorbode van nauwere banden tussen Israël en Saudi-Arabië? "In het Midden-Oosten is het voetbal vaak de voorloper van de politiek. Misschien is de volgende stap het starten van echte diplomatieke relaties tussen beide landen", zegt Khalifeh.

Beluister het gesprek met Majd Khalifeh in "De wereld vandaag":

Leeg stadion in Noord-Korea

Ook in Noord-Korea is vandaag een bijzondere voetbalwedstrijd gespeeld. Nog maar voor de tweede keer sinds de scheiding van beide Korea's speelden de Zuid-Koreanen tegen én in het noorden, in de hoofdstad Pyongyang. "De eerste keer dat ze tegen elkaar speelden was in 1978, de eerste keer in Pyongyang was in 1990. Dit is nu de tweede keer voor het mannenteam", zegt Koen De Ceuster, docent moderne Koreanse geschiedenis in Leiden, in Nederland.

Een groots vertoon van verzoening werd het in Pyongyang niet. "Tot ieders verrassing was het stadion leeg", zegt De Ceuster. "Tot de dag voor de aftrap hadden de Noord-Koreanen nochtans gezegd dat ze 40.000 tickets verdeeld hadden, maar uiteindelijk bleek het stadion dus leeg. FIFA-baas Gianni Infantino was er wel, en nog wat hoge piefen van de voetbalbond, maar verder was er niemand."

Pers en media werden eveneens geweerd. Er was ook geen live-uitzending op televisie. Waarom de Noord-Koreanen die beslissing hebben genomen, is onduidelijk.

Tot ieders verrassing was het stadion leeg

Koen De Ceuster

Lees voort onder de foto.

"Dat er geen Zuid-Koreaanse pers of supporters meekonden, zou een jaar geleden niet verwacht zijn", zegt De Ceuster. "2018 was nog het jaar van de plotse openheid van Noord-Korea, met de Winterspelen in Pyeongchang (in Zuid-Korea, waar de Noord-Koreanen opvallend aanwezig waren, red.) en de topontmoeting tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Trump."

"De tweede top van Kim en Trump in Hanoi is echter helemaal foutgelopen. Sindsdien zien we dat Noord-Korea zich terugtrekt en zeker wat betreft de interkoreaanse relaties de deur dichthoudt."

Beluister het gesprek met Koen De Ceuster in "De wereld vandaag":

Meest gelezen