Videospeler inladen...

Voetbal Vlaanderen onderzoekt foto's en beelden met Turkse militaire groet: "Wij zijn hier niet gelukkig mee"

Voetbalclubs uit Beringen en Heusden hebben op hun social media foto's en filmpjes gepost waarop jonge spelers een militaire groet brengen aan de Turkse vlag. In de onderschriften staan nationalistische boodschappen. Voetbal Vlaanderen zal met de clubs rond de tafel gaan zitten.

Op de facebookpagina van voetbalclub Turkse FC uit Beringen is op een foto en in een kort filmpje te zien hoe jonge voetbalspelers een militaire groet brengen. Op een andere foto, op de website van de club, doen kinderen in een kleedkamer hetzelfde. In de onderschriften op facebook wordt verwezen naar "de glorieuze vlag" en "onze dappere soldaten". Er is geen rechtstreekse verwijzing te zien naar het huidige conflict tussen Turkije en Syrië.

Ook de club KFC Anadol uit Heusden heeft een gelijkaardige foto op facebook gezet: jonge voetballers houden een Turkse vlag vast, en brengen een militaire groet.

Lees voort onder de foto

KFC Anadol Heusden

Praten

Voetbal Vlaanderen - de Vlaamse "tak" van de voetbalbond- is allerminst gelukkig met de beelden. "Dit is niet iets om fier op te zijn. Wij zijn verbaasd en onthutst," zegt secretaris-generaal Benny Mazur aan VRT NWS. "Maar laten we dit eerst goed analyseren en met de betrokkenen praten en wie weet komt er dan wel het begrip dat dat in onze omgeving niet de juiste manier is om te communiceren. Het begon met één club, ondertussen is er al een tweede gesignaleerd. Dit moet echt geen olievlek worden."

Voetbal Vlaanderen bespreekt de zaak volgende week in haar ethische commissie. Mogelijk komt het tot een disciplinair onderzoek, maar dat is voorlopig niet aan de orde.

Dit is zonder slechte bedoelingen. Wij hebben die kinderen toch geen geweren in de hand geduwd?

Voetbalclub Turkse FC

"Wat is daar mis mee?"

De club Turkse FC uit Beringen zegt zelf dat er achter de foto's niets moet gezocht worden. "Dit is absoluut niet met slechte bedoelingen gebeurd," zegt het clubbestuur. "Het is gewoon een groet aan de gesneuvelde soldaten van Turkije. Dat is vrijdag begonnen met de voetbalwedstrijd tegen Albanië. Wat is daar mis mee? Ze zijn met hun hart bij de gesneuvelde soldaten. Zonder slechte bedoelingen. Wij hebben toch geen geweren in die kinderen hun handen geduwd? Wij hebben daar nooit bij stilgestaan dat dit zo ver zou komen."

Herbekijk hier de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Weyts: "Militaire propaganda"

Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) is niet te spreken over de foto’s en filmpjes. Hij vindt dat kinderen niet gebruikt mogen worden voor buitenlandse  propaganda: "Ik vind het ongehoord dat sportende kinderen misbruikt worden voor politieke en militaire propaganda, gericht tegen andere mensen". De minister vindt het daarom goed dat Voetbal Vlaanderen snel optreedt. Weyts is zelf ook geen voorstander van sportverenigingen die zijn samengesteld op basis van etnische afkomst. “Sport moet kinderen durven integreren, niet segregeren”, aldus Weyts

Meest gelezen