Vuil huis in Gent geen alleenstaand probleem: "Vaak extreem verwaarloosde huizen in Oost-Vlaanderen"

Het Centrum voor Algemeen Welzijn (CAW) in Oost-Vlaanderen krijgt vaak meldingen binnen over zwaar verwaarloosde huizen. Meestal liggen armoede of een gebrek aan vaardigheden om een huis te onderhouden aan de basis. Het huis in de Gentse deelgemeente Sint-Amandsberg dat nu op bevel van de stad wordt schoongemaakt, is dus geen alleenstaand geval.

Het lijkt onbegrijpelijk dat iemand zijn huis zo verwaarloost en vuil laat worden dat het onbewoonbaar wordt. Toch gebeurt het veel, zegt Marianne Claeys van het CAW Oost-Vlaanderen. "We zien vaak bij mensen met een huurwoning dat ze huurachterstand hebben. De huizen worden soms vuiler en het wordt de mensen allemaal wat te veel", vertelt Marianne Claeys. Ze werkt voor de dienst woonbegeleiding die hulp biedt aan mensen die dreigen uit hun huis gezet te worden.

Hoe komt het?

"We gaan praten met de mensen die in zo'n situatie zitten", zegt Marianne. Bij huizen waar het vuil zich opstapelt, merken we vaak dat de problemen de bewoners boven het hoofd zijn gegroeid. Ze zien nergens een uitweg en zijn beschaamd in hun situatie. Daardoor durven ze ook geen hulp meer vragen en durven ze niemand meer binnen te laten."

Marianne Claeys merkt ook dat mensen soms proberen te ontsnappen aan hun situatie. Ze gaan dan ergens anders wonen en laten het huis achter in een verwaarloosde toestand omdat ze niet meer weten wie hen nog zou kunnen helpen. 

En ja, het heeft met armoede te maken zegt Marianne, maar het heeft ook veel te maken met een gebrek aan vaardigheden om een woning als een goed huisvader te onderhouden.

kasto80

Meest gelezen