MAY / BSIP

Waarom uw baby de hele nacht huilt (en u daar weinig aan kan doen)

Eén Belg op de drie slaapt slecht. Voor "De slapelozen" op Canvas ging Annick Ruyts op zoek naar het mysterie van onze slaap. Vanavond zijn huilbaby's dat mysterie. Kinderpsychiater Binu Singh geeft uitleg over de oorzaak en sust mogelijke schuldgevoelens.

Slapen blijkt iets te zijn zoals praten en stappen, we hebben dat geleerd. Als volwassenen worden we 's nachts enkele keren wakker, maar meestal slapen we daarna weer voort. 's Morgens herinneren we ons dat doorgaans niet meer. 

Bij baby’s  duurt het zes tot acht maanden voor hun biologisch systeem rijp is om 's nachts door te slapen. Slapen is dus een leerproces en dat gaat niet altijd vanzelf.  Ouders gaan dan op zoek naar oorzaken. 

"Fysieke of emotionele pijn bij de baby kan een oorzaak zijn", zegt kinderpsychiater Binu Singh. "Pijn zorgt ervoor dat het systeem van zelfregulatie en dus leren slapen onder druk komt te staan. Die pijn kan fysiek zijn: reflux, een oorontsteking of een allergie. Maar evengoed kunnen  huilbaby's last hebben van emotionele pijn, omdat ze een moeizame geboorte hebben meegemaakt bijvoorbeeld."

De eerste maanden hoorde het erbij, maar vrij snel werden de nachten een hel

Doortje, mama van een baby van 16 maanden

Annick Ruyts ging voor "De slapelozen" op bezoek bij Doortje die een dochtertje van 16 maanden heeft. De eerste maanden na de geboorte maakten Doortje en haar partner zich weinig zorgen. Slecht slapen hoorde erbij.  

Intussen maakt slecht slapen deel uit van hun leven. 30 keer per nacht wakker worden is geen zeldzaamheid.  Hun dochtertje had een moeilijke geboorte en heeft last van een koemelkallergie, een allergie die bovendien laattijdig is vastgesteld. 

De ouders vinden het frustrerend dat ze hun kind zo moeilijk kunnen troosten.  Bovendien worden ze door slaaptekort allebei moe en prikkelbaar,  een oplossing vinden wordt moeilijk. 

(lees voort onder de video)

Videospeler inladen...

"Daarom is het zo belangrijk dat we ouders erkennen en duidelijk maken dat het niet hun schuld is," zegt kinderpsychiater Singh. "Baby's die slecht slapen is niet iets wat ouders zichzelf aandoen. Het overkomt de baby én de ouders."

"Sociale media helpen ons niet daarbij. Facebook en Instagram laten ons geloven dat goede ouders baby's hebben die goed slapen. Maar niets is minder waar, die twee hebben niets met elkaar te maken."

Videospeler inladen...

Beluister hieronder de nieuwe podcast van "De slapelozen", nog meer podcasts en fragmenten vindt u op de website van Canvas.

De aflevering is vanavond te zien om 21.20 uur op Canvas. Daarna kan u de aflevering bekijken op VRT NU.

 

Meest gelezen