Witloof en meelwormen: een perfecte combinatie

De Thomas More hogeschool in Geel gaat witlooftelers aansporen om naast witloof ook eetbare insecten te kweken. Uit onderzoek blijkt dat meelwormen heel goed groeien in het restafval van witloof. De telers kunnen er op die manier extra aan verdienen.

Thomas More heeft de voorbije 2 jaar onderzoek gedaan naar het kweken van eetbare insecten op de wortels van witloof, en uit de resultaten blijkt dat vooral meelwormen er goed op groeien.

"De witloofwortel wordt momenteel gebruikt in dierenvoeder maar de witlooftelers krijgen er maar weinig geld voor", vertelt onderzoekster Meggie Van Peer. "We wilden er dus graag een betere toepassing aan geven zodat de witloofteler er iets meer aan kan overhouden. Het kweken van meelwormen kan een goeie extra landbouwactiviteit zijn."

Sprinkhanen en krekels

Meelwormen kunnen zowel in voedingsproducten voor mensen als voor dieren gebruikt worden. Thomas More gaat de komende vier jaar nog een project opstarten om ook in andere landbouwsectoren eetbare insecten te kweken, zoals sprinkhanen en krekels.

Meest gelezen