Videospeler inladen...

15.000 leerlingen aan het werk voor het goede doel tijdens "Youca Action-day"

Vijftienduizend leerlingen hebben zich vandaag ingezet voor de Youca-action day. Een kwart van de Vlaamse en Brusselse basisscholen doet dit jaar mee. Leerlingen gaan werken voor een bedrijf, ze verdienen daar 55 euro mee. Dit geld gaat dan ook  rechtstreeks naar een goed doel . Een 8000-tal bedrijven heeft zich zo aangeboden bij scholen.  De opbrengst gaat dit jaar naar een jongerenproject in Guinee en twee anderen goede doelen in België. 

De "Action day", de vroegere Zuid-dag, is dit jaar al aan zijn veertiende editie toe. Het evenement wordt steevast georganiseerd door Youca (Youth for change and action).  De organisatie hoopt elk jaar jongeren meer bewust te maken van maatschappelijke thema’s: “Wij willen jongeren meer op de hoogte brengen van maatschappelijke thema’s. Jongeren willen echt voor dat project werken. Ze willen zich echt engageren.” Dat zegt hoofd communicatie Youca Tatiana van de Wee.  

Steun voor ondernemerschap in Guinee

Dit jaar zamelen de scholieren geld in voor het  jongerenproject "Trias" in Guinee ‘’. Een Belgische NGO  die jong ondernemerschapondersteunt in Guinee door coaching en financiering.  De jongerenraad van Youca heeft zelf gekozen voor dit project. Ze vonden het belangrijk dat jongeren kansen krijgen zoals hier. De leerlingen krijgen ook de kans om zelf enkele jongerenambasadeurs uit Guinee te ontmoeten. 

Yassin Ayachi, jongerenambassadeur bij Youca zegt de organisatie hiermee werkgelegenheid in het land wil ondersteunen. “Guinee staat in de top 10 van de armste landen ter wereld. Voor jongeren is het aartsmoeilijk om aan werk te geraken. Amper 1 op de 4 vindt een job. Niet omdat ze niet willen werken, maar omdat er nauwelijks jobs zijn. De jobs die wél vrijkomen, gaan meestal naar mannen boven de 35 jaar. Voor meisjes is het dus extra moeilijk om aan werk te geraken.  85 procent van de gediplomeerde meisjes vindt geen werk in Guinee.” 

Eveneens aandacht voor organisaties in België

De Youca-action day wil verder ook twee Belgische projecten ondersteunen. Dit is bijvoorbeeld de basketbalclub "Molenbeek Rebels Basketball" voor kwetsbare jongens en meisjes. Deze organisatie hoopt meisjes te "empoweren" via sportengagement. Een laatste organisatie is "one for all". Deze vzw wil jongeren met een migratieverleden samenbrengen met andere jongeren van andere jeugdwerkingen. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen