19 everzwijnen gedood bij aanrijding in Heusden-Zolder

In Bolderberg, in Heusden-Zolder in Limburg, zijn afgelopen nacht 19 everzwijnen omgekomen toen ze in groep de weg overstaken. De dieren werden aangereden door verschillende wagens.  Waarschijnlijk hadden de bestuurders ze niet op tijd opgemerkt.

De aanrijding gebeurde rond 1 uur 's nachts in de Sint-Jobstraat, een weg die door een bosrijk gebied loopt. De brandweer heeft de aangereden dieren overgebracht naar het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder. Een van de betrokken wagens moest getakeld worden.

"De dieren waren bij de aanrijding vrijwel onmiddellijk dood", zegt Rudi Oyen van het opvangcentrum. "Geen enkel dier is geëuthanaseerd moeten worden. We hebben de kadavers op ons terrein opgeborgen onder een zeil. Vandaag of morgen komt een gespecialiseerd afvalverwerkingsbedrijf ze ophalen om ze te verbranden."  

Volgens Oyen treft de betrokken automobilisten geen schuld. "Wellicht hebben zij de everzwijnen te laat opgemerkt. Ze hebben een bruinzwarte vacht en zijn in het donker moeilijk te onderscheiden. Ze waren in een grote kudde van wel 40 dieren. Als zo'n massa de straat oversteekt, dan kun je die als automobilist moeilijk ontwijken."   

Bioloog Dirk Draulans was te gast in "De afspraak" en besprak er de aanrijding:

Videospeler inladen...

Meest gelezen