Vicepresident Pence en minister Pompeo zullen in Ankara niet ontvangen worden door president Erdogan.
Xinhua News Agency

Turkse president Erdogan zal VS-vicepresident Pence toch ontvangen na eerdere weigering, maar Rusland speelt bemiddelaar

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence en buitenlandminister Mike Pompeo willen Turkije overhalen om het offensief in Syrië stop te zetten. De Turkse president Tayyip Erdogan zei eerst dat hij hen niet wilde ontvangen, maar wil Pence nu toch zien. Intussen neemt Rusland een steeds grotere rol als bemiddelaar in en voor VS-president Trump is dat blijkbaar een goede zaak.

De Verenigde Staten hebben vanwege het Turkse militaire offensief in Noord-Syrië begin deze week sancties tegen Turkije aangekondigd. Het ging onder meer om het verhogen van importheffingen op staal en het voorlopig opschorten van de handelsbesprekingen tussen de VS en Turkije.  Ze eisten ook een onmiddellijke wapenstilstand. VS-president Donald Trump had laten verstaan dat de sancties uitgebreid kunnen worden als Turkije geen bakzeil haalt. 

Het is ok als Rusland Syrië helpt... de Koerden zijn geen engelen

VS-president Donald Trump

Opvallend is dan weer dat president Trump vanmiddag aan de pers zei dat het voor hem ok is als de Russen Syrië (dus Assad, nvdr.) steunen. De Koerden zijn geen engelen en zijn goed beschermd, aldus Trump. Volgens hem zijn de meeste VS-militairen nu al weg uit Syrië en moeten Syrië en Turkije maar doen wat ze willen. "Er is veel zand waar ze mee kunnen spelen", luidde het.

Toch stuurt Trump zijn vicepresident Mike Pence en minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo naar Turkije om dat land tot andere gedachten te brengen. Vanmiddag zei de Turkse president Erdogan dat hij hen niet wilde ontvangen. "Ik praat enkel met Trump, als die komt", luidde het in een forse sneer naar de VS. Kort daarop kwam Erdogan blijkbaar op zijn woorden terug en hij zal Pence dus toch ontvangen.

De rel zegt wel veel over het imago van de VS in het Midden-Oosten en over de relaties tussen Amerika en Turkije. Eerder had Erdogan al fors uitgehaald naar de Amerikaanse sancties en gezegd dat "Turkije sterk genoeg is om de sancties de baas te kunnen".

Erdogan wil zijn offensief in Syrië dan ook niet stopzetten, tenzij de Koerdische troepen ontwapend worden en zich terugtrekken uit de "veiligheidszone" die Turkije aan de Syrische grens wil inrichten. Toch blijft het verzet van de Koerden en hun Arabische bondgenoten erg hardnekkig, maar wat Erdogan wellicht echt zorgen baart, is het snelle oprukken van het Syrische leger -gesteund door Rusland- wat de Turkse opmars zou kunnen stuiten.  

(Lees voort onder de afbeelding.)

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Rusland bemiddelt en breidt invloed uit

De Russische president Poetin werpt zich intussen meer en meer op als bemiddelaar in het conflict in het noorden van Syrië. In een telefoongesprek nodigde hij Erdogan uit om "de komende dagen" naar Rusland te komen. Erdogan zou de uitnodiging voor een werkbezoek ook aanvaard hebben.

Volgens het Kremlin hebben beide leiders in het telefoongesprek de noodzaak benadrukt om een conflict tussen Turkse en Syrische eenheden in het noorden van het land te vermijden. Als dat lukt, is dat een "gouden kans" voor Rusland om het machtsvacuüm in te nemen dat de Amerikaanse president Donald Trump heeft veroorzaakt door het onverwacht wegtrekken van zijn troepen uit Noord-Syrië. Anderzijds is de tussenkomst van de Syrische troepen erg vervelend voor Turkije dat zijn opmars zo op een aantal plaatsen gestuit ziet. 

Tegelijk probeert Moskou ook om een stabiele relatie tot stand te brengen tussen het regime van Assad en de SDF-militie die gecontroleerd wordt door de Syrische Koerden. Dat moet verhinderen dat duizenden gevangen IS-terroristen van de chaos gebruik maken om te ontsnappen. (Lees verder onder de foto).

Militairen van Assad controleren passanten aan een wegblokkade in Noord-Syrië.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Syrische troepen bereiken Koerdische stad Kobanê

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten bevestigt intussen dat de troepen van de Syrische president Bashar al-Assad Kobanê zijn binnengetrokken. De Syrische Koerden zijn erin geslaagd om die stad buiten de greep van het Turkse leger te houden. Kobanê was de eerste stad die in 2015 door de Syrische Koerden bevrijd werd van de terreur van IS. 

Op de grond gaan de gevechten inmiddels onverminderd door. Nabij de steden Manbij en Ain Issa zijn ook pro-Turkse rebellen en Syrische militairen slaags geraakt. Nabij die laatste stad zouden twee Syrische soldaten gedood zijn door vuur van de Turken of hun bondgenoten. Dat zouden de eerste gesneuvelden van het Syrische leger zijn sinds dat is tussenbeide gekomen tussen Turken en Koerden.

Meer naar het oosten zouden de Koerden twee Turkse pantserwagens hebben buitgemaakt en ook rond de stad Ras al-Ain wordt nog altijd gevochten.  

Amerikaanse F-15-gevechtsvliegtuigen en Apache-aanvalshelikopters zouden intussen ingezet zijn om Turkse troepen en hun bondgenoten te verjagen nadat die vertrekkende VS-grondtroepen hadden bedreigd. De evacuatie van Amerikanen gaat intussen voort. Een aantal van hen is overgebracht naar Irak.

Meest gelezen