Videospeler inladen...

Nederlandse boeren blokkeren wegen rond regeringscentrum Den Haag

In het westen van Nederland was er vandaag een groot protest van boeren. Die trokken massaal met tractoren naar Den Haag waar de meeste regeringsgebouwen gevestigd zijn. In grote delen van de provincie Zuid-Holland en in Utrecht geldt een verkeerschaos. Het leger werd ingezet om te verhinderen dat de boeren de regeringswijk in Den Haag bereiken. De boeren protesteren tegen nieuwe klimaatmaatregelen.

Twee weken geleden was er ook al boerenprotest, dat leidde toen met meer dan duizend kilometer file tot de drukste ochtendspits ooit in Nederland. Vanmorgen was het met 450 km file ook geduldig aanschuiven, vooral dan in de omgeving van Utrecht, waar het ministerie van Milieu gevestigd is. 

Demonstreren mag, maar hou je aan de regels... doe je dat niet, dan geldt het strafrecht

De Nederlandse premier Mark Rutte

"Wij pakken de handschoen op in plaats van eindeloos aan de vergadertafel te zitten. Want er is al lang genoeg gepraat", luidt het bij de actiegroep Farmers Defence Force (FDF) die de grote demonstratie vandaag organiseert.

De protesterende landbouwers vinden dat de politiek en de media een negatief beeld over hen verspreiden, terwijl zij toch juist zorgen voor het eten op tafel. "De stedelingen" zouden neerkijken op hen.

En de landbouwers hebben naar eigen zeggen ook "schijt aan het huidige stikstofbeleid", met onder meer een halvering van de veestapel en de aanpak van vergunningen (u leest de details allemaal hier). 

Leger wordt ingezet in Den Haag

Gisteren was er al gewelddadig protest in de noordelijke stad Groningen. Daar forceerde iemand met een tractor de deur van het provinciehuis en zijn enkele actievoerders opgepakt. Ook vandaag waren er honderden boeren met tractoren in Groningen en in Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland, maar dat protest verliep vreedzaam. 

Vanochtend vroeg begon de protestdag in Bilthoven nabij Utrecht waar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gelegen is. Het RIVM maakte de beruchte stikstofberekeningen. Nadat ze daar hun ongenoegen hadden betuigd, trokken ze om half twaalf vanmiddag met hun tractoren westwaarts naar het Binnenhof, het politieke hart van Nederland in Den Haag. Ook vanuit de provincies Noord-Brabant en Zeeland trokken boeren met tractoren naar Den Haag. 

De toevloed van tractoren heeft het verkeer in en rond Den Haag, maar ook in Delft en Rotterdam grondig in de war gestuurd. Even ten oosten van de stad had de politie de A-12-autosnelweg vanuit Utrecht afgesloten. De boeren worden via een afrit omgeleid naar een groot parkeerterrein waar ze mogen demonstreren, maar sommigen zijn toch voort gereden. Andere wegen in de buurt werden geblokkeerd door tractoren.

In Den Haag zelf is alle openbaar vervoer onmogelijk omdat tractoren belangrijke kruispunten blokkeren. Ze staan ook vlakbij het Binnenhof, maar dat regeringsgebied wordt afgezet door militaire voertuigen.  Bij het "Torentje", het kantoor van de Nederlandse premier Mark Rutte, zijn politiemannen in gevechtsuitrusting met schilden opgesteld. Premier Rutte heeft de boeren overigens gewaarschuwd: "Demonstreren mag, maar hou je aan de regels van de autoriteiten", klinkt het, "zoniet geldt het strafrecht". 

Vanavond is de boerenbetoging afgeblazen. Er waren nog toespraken van de rechts-populistische politici Geert Wilders en Thierry Baudet die hun steun uitspraken voor de boeren en tegen de milieumaatregelen van de overheid. Daarna riepen de initiatiefnemers de actievoerders op om naar huis te gaan. 

Meest gelezen