Archiefbeeld ter illustratie.
Represented by ZUMA Press, Inc.

Britse tv-zender Sky News pakt uit met "brexitloos" nieuwskanaal: "Om even weg te zijn van de brexit"

Bent u die brexitberichten ook zo beu als koude pap? Aan de andere kant van Het Kanaal is de nieuwsmoeheid daarover onmiskenbaar, zo blijkt. Nieuwszender Sky News heeft een opmerkelijke oplossing bedacht: een kanaal dat al het nieuws brengt, behálve dat over de brexit.

Een brexitloze nieuwszender, het had een geslaagde aprilgrap kunnen zijn. Maar Sky News-baas John Ryley spreekt bloedserieus over een "een stoutmoedige zet". "We hebben de voorbije weken en maanden geluisterd naar de publieke opinie en het is iets waarvan we weten dat onze kijkers het waardevol zullen vinden."

Hij verwijst naar een onderzoek van Reuters dat deze zomer uitwees dat een derde van de Britten bewust het nieuws mijdt. Meer dan 7 op de 10 wijzen daarvoor naar de brexit. Het politieke debat daarover frustreert hen zo dat ze er gewoon niet meer naar willen luisteren of kijken.

Gemengde reacties

"Sky News Brexit-Free" krijgt een apart digitaal kanaal en zal elke werkdag uitzenden van 17u tot 22u 's avonds. Er komt ook een YouTube-stream. Op het hoofdkanaal van Sky News zal de zender wel gewoon de brexit blijven coveren, klinkt het. "Het nieuwe kanaal geeft mensen gewoon de optie om even weg te zijn van de brexit."

Opvallend is dat het nieuws komt op een moment dat er alsnog intensief en ernstig wordt onderhandeld om tegen 31 oktober een vertrek van Groot-Brittannië uit de EU zonder akkoord te vermijden. De reacties op Twitter zijn in elk geval erg dubbel. Sommige mensen reageren enthousiast, maar er is ook heel wat kritiek:

Meest gelezen