De vijf boeken die het leven van eersteklassenvoetballer Brecht Capon hebben veranderd

Profvoetballer Brecht Capon is verdediger bij KV Oostende, eerder speelde hij bij Club Brugge en KV Kortrijk. Het lezen van een boek doet hem helemaal ontspannen, ook op voetbalstage. In zijn boekenkeuze voor VRT NWS zit trouwens een "specialleke", een boek dat zijn grootvader zelf schreef.

Het cliché dat een voetballer zelden of nooit leest, klopt niet. Toch zeker niet voor verdediger Brecht Capon: "In de winter trekken we meestal een week op voetbalstage naar Spanje. Veel ploeggenoten spelen dan tijdens de rust of 's avonds graag op de Playstation of halen hun smartphone boven. Ik neem dan meestal een boek of twee mee om te lezen", zegt hij.

Tegenwoordig verkiest Capon vooral thrillers, maar ook non-fictie kan hem boeien. En opvallend: Brecht Capon blijkt nog meer van wielrennen te houden dan van voetbal! Dit zijn de vijf boeken die hem raken in het leven.

1. “De val” - Matthias M.R. Declercq

Het debuut van Matthias M.R. Declercq gaat over vijf jongens die graag fietsen, en per toeval elkaar echt goed leren kennen. Ze delen samen de droom om profrenner te worden. 

“Dit boek, "De val", werd mij aangeraden door vriend en ploeggenoot Michiel Jonckheere”, zegt Brecht Capon. “Het is helaas een waargebeurd verhaal. Ik kreeg dikwijls een krop in de keel bij het lezen van zoveel pech. Het noodlot slaat telkens opnieuw toe bij de vijf renners. In het dagelijkse leven geloof ik wel ergens in het noodlot. Als iets moet gebeuren, dan zal het ook gebeuren.”

Als iets moet gebeuren, dan zal het ook gebeuren

Brecht Capon

“Het verhaal is zeer aangrijpend en roept herinneringen op. Ik ging als kind met mijn opa kijken naar de Zesdaagse van Gent. En daar, tijdens die Zesdaagse, gebeurt in 2006 een fatale botsing tussen Dimitri De Fauw en Isaac Galvez, beschreven in dit boek. Toen begon het noodlot."

2. “De Afrekening” - Michael Robotham

Michael Robotham is een Australisch detectiveschrijver en journalist. “Hij is een van mijn favoriete schrijvers, ik ben een grote fan van hem", bekent Brecht Capon. "Mijn broer kocht voor mij de volledige reeks, rond het verhaal van oud-commissaris Vincent Ruiz. Boeken met een vast personage, dat vind ik boeiend en spannend”.

In het spannende "De afrekening" moet de oud-commissaris Ruiz vluchten voor zijn leven, wanneer hij ongewild betrokken raakt in een miljardenroof, waarbij ook internationale grootmachten betrokken blijken. Het spoor loopt richting Irak...

3. “Dertien” - Steve Cavanagh

Net nu de fictiereeks "De twaalf" op zondagavond te zien is op Eén (en al integraal op VRT NU), blijkt ook Brecht Capon grote fan van het genre. 

“Rechtszaken en rechtbanken spreken mij enorm aan. Bij de thriller "Dertien" dénk je dat het verhaal duidelijk is. Op het einde zit er natuurlijk toch nog een verrassende twist in, en word je gepakt in snelheid."

De auteur Steve Cavanagh is een Ierse advocaat, gespecialiseerd in mensenrechten. Met “Dertien” brak hij internationaal door: het verhaal van Hollywoodster Robert Solomon die terechtstaat voor de moord op zijn vrouw. De schuld van Solomon lijkt duidelijk, maar wat als de échte moordenaar zich onder de dertien juryleden zou bevinden?

Rechtszaken spreken mij enorm aan

Brecht Capon

"Het verhaal verveelt niet, en je zit continue in de actie. Zo’n boek is voor mij pure ontspanning en door de achtergrond van de auteur als advocaat krijg je een waarheidsgetrouw beeld”

4. “De Officier” – Robert Harris

Het vierde boek dat Brecht Capon kiest is "De officier" van auteur Robert Harris. Wie van meeslepende historische thrillers houdt, is wellicht vertrouwd met de auteur. 

Dit bekroonde boek gaat over de Dreyfus-affaire, een gerechtelijk schandaal dat rond 1900 grote gevolgen had in de Franse politiek en Frankrijk volledig op zijn kop zette. Harris bewerkte het samen met regisseur tot het scenario voor de film "J'accuse" die nu in de zalen te zien is.

“Ook dit boek heb ik van mijn broer gekregen. Het sprak me eerst niet aan, ik heb het lange tijd laten liggen. Ik wist niet veel van de historische feiten, maar toen ik er uiteindelijk in begon te lezen werd ik er door gegrepen en raakte het mij. Het heeft toch iets in mij losgemaakt. Het is zeer overtuigend en realistisch geschreven; een fantastisch historisch verhaal, verweven met fictie"

Bekijk hieronder de trailer van de filmversie:

5. “Prins Karel, Seigneur van Raversijde” - Michel Capon

"Dit boek van mijn opa, Michel Capon, mocht niet in het lijstje ontbreken”, zegt Capon. "Ik heb als klein kind veel op het domein van prins Karel rondgelopen."

Oostendenaar Michel Capon publiceerde in 2003 - 20 jaar na de dood van prins Karel - een boek over diens leven in Raversijde, bij Oostende. Toen zijn broer, koning Leopold III, tijdens de Tweede Wereldoorlog verbannen werd naar Duitsland, werd prins Karel zes jaar lang plaatsvervangend staatshoofd van België. Toen de koning in 1950 uiteindelijk terugkeerde, verdween Karel uit de openbaarheid en trok hij zich terug op zijn domein in Raversijde.

“Mijn opa is enkele jaren geleden overleden, maar mijn oma woont nog altijd in de buurt van het domein”, zegt Capon. “Mijn opa nam mij geregeld mee om er te gaan wandelen, dat was heel speciaal. Het zijn bijzondere herinneringen”.

Ik heb als klein kind veel op het domein van prins Karel rondgelopen

Brecht Capon

Het boek "Prins Karel" staat vol anekdotes en kleurrijke verhalen over prins Karel, met getuigenissen van de inwoners van Raversijde. Zo woonde Prins Karel bijvoorbeeld samen met een vrouw, en zette hij een caravan in de tuin om daar een andere vrouw te kunnen ontvangen.

“De sappige verhalen die mijn opa over prins Karel vertelde, zijn ook zo neergeschreven in zijn boek, en de foto's heeft hij zelf genomen. Het is een blijvend aandenken aan mijn grootvader. Toen hij mij het boek overhandigde duidde hij met potlood aan welke verhaaltjes ik zeker moest lezen. Als 15-jarige jongen dacht hij waarschijnlijk dat ik niet geïnteresseerd zou zijn om het volledige boek te lezen”, besluit Brecht Capon al lachend.

Zin in meer boekentips? Ga dan naar de website langzullenwelezen.be. Neus rond in de boekenkast van bekende boekenwurmen, vrienden, familie, buren, collega’s en ontdek wat zij van hun boeken vinden. Maak ook zelf je eigen boekenkast en geef bij elk boek je ongezouten mening en score.

Meest gelezen