Kamala Harris, Bernie Sanders,  Joe Biden en Elizabeth Warren.

Soenens ziet Democraten debatteren: "Elizabeth Warren onder vuur (niet Joe Biden) en Bernie Sanders herboren" 

In de Verenigde Staten hebben de Democratische kandidaten voor de presidentsverkiezingen gedebatteerd. En het was bijzonder druk op het podium: maar liefst twaalf Democratische kandidaten hebben hun beste beentje voorgezet en dat voor een nominatie voor presidentskandidaat voor de verkiezingen van volgend jaar. Correspondent Björn Soenens volgde het allemaal: "Het was het vijfde debat en het meest bitse debat tot nu toe." 

Soenens zag een verandering in het debat. "Tijdens de vorige debatten lag Joe Biden altijd onder vuur. Meestal betekent dat dat je de koploper bent, met andere woorden de "te duchten tegenstander".  Deze keer was het anders: Elizabeth Warren lag onder vuur. Ze ligt stilaan voorop in de peilingen."

Elizabeth Warren lag deze keer onder vuur, Joe Biden leek bijzaak

correspondent Björn Soenens

Soenens zag Warren van zich afbijten. "Ze werd niet boos. Ze werd belaagd, maar bleef bij haar argumentatie. Haar bekende punten zijn dat ze voor álles een plan heeft, bijvoorbeeld het belasten van de rijken (die meer dan 50 miljoen bezitten) en de 3 procent belastingen voor de miljardairs", aldus onze correspondent. 

Met die heffingen kan Warren haar plannen betalen, onder meer het kwijtschelden van studieschulden en het betaalbaar maken van kinderopvang. 

"Vreemd genoeg leek Joe Biden deze keer bijzaak. Hij kwam totaal niet in the picture. Hij zei wel dingen, maar versprak zich regelmatig. Hij sprak zelfs onbestaande woorden uit. Hij verwarde ook Irak met Afghanistan. Hij ontweek ook de vraag over zijn omstreden zoon Hunter." Hunter Biden kwam recent in nauwe schoentjes, omdat hij illegaal zou hebben gehandeld bij zijn professionele activiteiten in Oekraïne. Amerikaans president Trump beschuldigt hem van corruptie.

(lees voort onder de foto)

Met twaalf op een podium.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Wie nog op het overvolle podium opviel, was Bernie Sanders (78) die herboren leek na zijn hartaanval. "Hij was voor mij de winnaar van de avond", vertelt Soenens. "Hij maakte een extreem goede beurt: hij bracht kalm zijn argumentatie naar voren, kon alle tegenargumenten van tafel vegen. Sanders zei zelf ook dat hij nog altijd niet uitgeteld is."

Er volgen nu nog vier debatten. Op 2 februari vindt de eerste voorverkiezing in Iowa plaats en een week later in New Hampshire. 

Meest gelezen