Mysterie rond Nederlands gezin dat jarenlang afgezonderd leefde in een boerderij wordt groter: wat weten we?

Er duiken alleen maar meer vragen op over het gezin dat begin deze week werd teruggevonden in een boerderij in de Nederlandse provincie Drenthe. Een vader en zijn kinderen zouden negen jaar lang geen contact hebben gehad met de buitenwereld, maar ondertussen blijkt dat een van hen wel actief was op sociale media. Een andere man wordt nu verdacht van "onrechtmatige vrijheidsberoving". Wat weten we tot nog toe over dit opmerkelijke verhaal? Een overzicht.

Het verhaal begint vorige week, wanneer een jongeman - 25 jaar, zo zeggen lokale media - binnenstapt in een café in Ruinerwold in Drenthe. Omdat hij volgens de cafébaas verward leek, werd hij weggestuurd. Afgelopen zondag dook hij weer op, opnieuw heel verward.

"Hij had lang haar, een vies baardje en droeg oude kleding", zo getuigde de cafébaas gisteren al. "Hij zei dat hij negen jaar lang niet buiten was geweest. Hij had naar eigen zeggen geen idee waar hij was of wat hij deed. Over zijn thuissituatie vertelde hij niets. Hij zei enkel dat hij dringend hulp nodig had."

Bekijk hieronder de getuigenis van de cafébaas gisteren en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

De cafébaas belde naar de politie, die maandagmiddag een kijkje ging nemen in de boerderij iets verderop. "We troffen daar zes mensen aan in een kleine ruimte die afgesloten kon worden", zegt de politie. Eerst werd er gesproken over een kelder, maar dat klopt niet. Het zou gaan om een vader en vijf kinderen tussen 18 en 25 jaar. De jongeman die zondag het café binnenging zou het zesde kind zijn. 

Zou, want de politie kan voorlopig niet bevestigen dat het inderdaad om een gezin gaat. In een persbericht staat enkel dat de aangetroffen mensen zelf zéggen dat ze familie zijn. "Zoals het er nu naar uitziet, staan de zes aangetroffen personen en de melder (de jongeman die zondag het café binnenging, red.) niet ingeschreven bij de burgerlijke stand", zegt de politie. "Dat wordt nu allemaal verder onderzocht."

Huurder

Maar er is nog een persoon in dit hele verhaal. De boerderij werd namelijk niet gehuurd door een van de mensen die daar zijn teruggevonden. Het huurcontract staat op naam van een zekere Josef B., een 58-jarige man van Oostenrijkse afkomst waar voorts weinig over geweten is. Het ziet ernaar uit dat hij er samen met de zeven anderen woonde. 

Volgens buurtbewoners was Josef B. de enige man die ze in de buurt van het huis zagen, maar contact hadden ze er niet mee. "We zagen altijd één iemand die hier met zijn Volvo aankwam. Hij deed het hek open, reed naar binnen en deed het hek dicht", zo vertelt iemand. "We zagen hem af en toe in de tuin werken, voorts weten we niets."

We konden totaal geen contact met hem krijgen. Iedereen vond de situatie vreemd

Buurtbewoners over de huurder van de boerderij

"We konden totaal geen contact met hem krijgen", zo klinkt het bij zowat iedereen. "Toen hij hier pas kwam wonen, zijn we met een fles wijn langsgegaan, zoals we altijd bij nieuwe mensen hier doen. Hij scheepte ons meteen af. Hij zonderde zich helemaal af. Eigenlijk vonden we het allemaal wel wat vreemd."

Bekijk hieronder de getuigenis van enkele buurtbewoners en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

De man in kwestie - de huurder van het huis, dus - weigerde volgens de politie mee te werken met het onderzoek en werd daarom opgepakt. "We weten nog niet wat zijn relatie met de overige personen is", zo zei de politie gisteren in een persbericht.

Ondertussen is duidelijk dat de man morgen wordt voorgeleid. "Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij onrechtmatige vrijheidsberoving en het benadelen van de gezondheid van anderen", zo zegt het  Openbaar Ministerie.

De boerderij lag alleszins erg afgelegen, zo'n 200 meter van de weg. Rond het erf staan veel bomen, waardoor er weinig inkijk is. Op luchtfoto's is er wel een moestuin te zien. Andere boerderijen staan een stuk verderop. 

(Lees verder onder de luchtfoto)

Sociale media

En dan is er nog een vreemd - nieuw - aspect in het verhaal. Vandaag werd duidelijk dat de 25-jarige man die zondag verward in het café kwam vertellen over zijn familie, tot voor kort actief was op sociale media. Maar ook hier blijven veel vragen. Zo is het niet duidelijk of hij zélf achter de knoppen zat of misschien werd gevraagd om dat te doen. De cafébaas bevestigt alleszins dat de man op de foto's op de profielen dezelfde is als de persoon die zondag zijn verhaal deed bij hem. 

VRT NWS-journalist Bram Vandeputte bekeek de sociale media-accounts en gaf daarover uitleg in "De wereld vandaag" op Radio 1. Luister hieronder naar het gesprek of lees verder onder de audio. 

In de periode mei tot juli van dit jaar maakte Jan - of zo noemt hij toch zichzelf op sociale media - een account aan op Facebook, Twitter, Instagram en Linkedin. Daar is te lezen dat hij in 2010 verhuisde naar Ruinerwold, wat overeenkomt met zijn bewering dat hij al negen jaar daar zou wonen. 

Op verschillende accounts plaatst hij berichten over het klimaat, de klimaatstaking, het milieu, biodiversiteit, enzovoort. Op sommige foto's zit hij ook buiten te mediteren in de natuur, al is het niet duidelijk of dat is op het domein waar hij woonde. Daarnaast zijn er ook foto's waarop te zien is hoe hij aan een computer zit of met een smartphone aan het werken is. Hij lijkt alleszins goed te weten wat er in de wereld gebeurt. 

Op verschillende accounts plaatst hij berichten over het klimaat, de klimaatstaking, het milieu, biodiversiteit, enzovoort

Begin oktober plaatst hij op Facebook plots ook berichten die duidelijk buiten het domein zijn genomen, in het donker. Zo post hij een foto waarop het bord van Ruinerwold te zien is, met daarbij de tekst "Rara, waar is deze foto gemaakt?". 

Maar misschien nog het opvallendste: hij verklaart op sociale media zelf dat hij werkt als verantwoordelijke voor de webshop van een houtbedrijf. Dat houtbedrijf is eigendom van Josef B., de huurder die opgepakt is in deze zaak. Daarnaast beheert hij ook de Facebookpagina van een importeur van Turkse kachels, ook hier eigendom van Josef B.. 

Vragen

De politie wil voorlopig maar weinig informatie geven en zegt dat ze volop bezig is met het onderzoek. "We begrijpen dat iedereen nog veel vragen heeft. Die hebben wij ook. Daarom willen we ons onderzoek gedegen en zorgvuldig doen."

De mensen die aangetroffen werden in de woning, worden momenteel opgevangen in een recreatiedomein. Het is niet duidelijk hoe het met hen gaat. 

"Terzake" trok vandaag naar Ruinerwold. Bekijk de reportage hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen