Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Schietpartij en politie in een hinderlaag, Mexico's drugsgeweld eist 28 levens op 1 dag

Mexico, al jaren geteisterd door drugsgeweld, heeft er weer een bloedige dag op zitten. Maandag kwamen bij twee incidenten bijna dertig mensen om het leven, onder wie dertien politieagenten.

In de westelijke deelstaat Michoacan liepen een twintigtigtal agenten in een hinderlaag, vermoedelijk door een drugskartel. Zo'n dertig kartelleden zouden de agenten opgewacht hebben. Dertien agenten werden gedood, negen anderen raakten gewond. Het gaat om de zwaarste aanval op Mexicaanse veiligheidsdiensten in jaren.

Sporen op de plek van de hinderlaag zouden in de richting wijzen van het Cártel de Jalisco Nueva Generación (Jalisco Nieuwe Generatie Kartel), op dit moment een van de machtigste drugskartels in Mexico. Afkomstig uit de noordelijkere staat Jalisco, maar intussen wijd verspreid over grote delen van Mexico.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Tijdens de begrafenis van acht van de agenten koelden de familieleden van de vermoorde mannen hun woede op de Mexicaanse regering en de politieleiding. De families menen dat de jonge agenten door hen de dood zijn ingejaagd, "als schapen naar een slachtbank".

Het geweld in Michoacan, een deelstaat bekend om de uitgestrekte avocadoplantages, is de laatste maanden weer erg gestegen. Jonge politieagenten moeten het daarbij vaak met lichte wapens opnemen tegen veel zwaarder bewapende kartelleden. 

Op dezelfde dag werden in de zuidelijkere deelstaat Guerrero nog eens vijftien mensen doodgeschoten. Het gaat om veertien burgers en een militair. Veel gegevens over de omstandigheden van de schietpartij zijn er nog niet. De vijftien zouden omgekomen zijn nadat gewapende mannen het vuur hadden geopend op soldaten.

De schietpartij gebeurde op zo'n 5 kilometer van de stad waar vijf jaar geleden 43 studenten spoorloos verdwenen. Over hun lot is nog altijd niets geweten. Onlangs beloofde de overheid wel om het onderzoek naar de verdwenen studenten te heropenen.

Genadeloze drugsoorlog

Ook Guerrero wordt als een van de gevaarlijkste deelstaten van Mexico beschouwd. Net als in Michoacan, Jalisco en meer noordelijke staten zaaien machtige drugskartels er terreur.

Afrekeningen tussen kartels zijn er schering en inslag en de lichamen van gedode vijanden worden op de meest gruwelijke manieren achtergelaten - onthoofd langs de kant van de weg of naakt opgehangen aan een brug bijvoorbeeld. Bij al dat drugsgweld vallen echter geregeld ook doden onder de veiligheidsdiensten en burgerbevolking.

In juli werd Joaquín Guzmán Loera, beter bekend als El Chapo en de machtigste drugsbaron van Mexico, in New York tot  levenslang veroordeeld. Maar de opvolging stond al snel op, in zijn Sinaloa-kartel én bij de concurrentie.

De laatste jaren was het aantal moorden weer licht gedaald, na een zeer gewelddadige periode tijdens de ambtstermijn van president Felipe Calderón (2006-2012), die een militaire aanpak van de drugskartels verkoos. Maar nu staat het aantal moorden weer op een recordhoogte.

De huidige Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador wil het drugsgeweld echter vooral indijken door de onderliggende sociale problemen in zijn land aan te pakken.

Meest gelezen