"Een Zwitserland zonder gletsjers is nu echt wel realistisch geworden"

De voorbije vijf jaar is de totale gletsjermassa in Zwitserland met 10 procent gedaald. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Zwitserse wetenschapsacademie. Het smelttempo bereikte tijdens de hittegolven dit jaar nieuwe records, hoewel de situatie niet dramatischer was dan tijdens de voorbije twee jaar. 

De Cryospheric Commission of the Swiss Academy of Sciences, de Zwitserse wetenschapscommissie die zich specifiek bezighoudt met de cryosfeer (gletsjers en bevroren watermassa) heeft daarover een nieuw rapport vrijgegeven

Het werd eind september al geschetst in een groot rapport  van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties: de Alpen zijn versneld van uitzicht aan het veranderen, en tegen 2100 zouden we wel eens het grootste deel van de gletsjers kwijt kunnen zijn. Nu is daar in een nieuw rapport een concreet cijfer op geplakt voor Zwitserland. 

De Academie concludeert dat er meer volume wegsmelt dan dat er elke winter bijkomt door de sneeuwval, en we dus opnieuw met een netto verlies zaten dit jaar. Ze doen dat op basis van metingen op 20 plaatselijke gletsjers. 

In april en mei lag er veel meer sneeuw dan gewoonlijk, en dat werkte als een beschermend deken, maar...

Toch was de situatie dit jaar niet zo dramatisch als tijdens de voorbije twee jaar: in april en mei was de sneeuwlaag die de gletsjers bedekte 20 tot 40 procent hoger dan normaal, wat dus een dik(ker) beschermend deken betekende. En mei was gemiddeld een koele maand in Zwitserland, de koudste mei sinds 1991. Tot dan toe leek het een goed jaar te worden voor de gletsjers, maar dan kwam de zomer. 

Waterverbruik van heel Zwitserland weggesmolten

De bonus verdween dan weer tijdens de twee intense hittegolven, eind juni en eind juli. De hele zomer (juni-juli-augustus) bleek de op twee na warmste sinds het begin van de metingen. 

Tijdens die twee hittegolven smolt er evenveel water uit de gletsjers weg als het volledige drinkwaterverbruik van alle Zwitsers over een heel jaar samen. Het extra deken smolt weg, en omdat het tot begin september warm was, was er een netto verlies. 

Onderzoekers schatten het verlies over de voorbije 12 maanden op 2 procent. Samengeteld over de voorbije vijf jaar, is tien procent van de Zwitserse gletsjers verloren gegaan. En dat is ongezien tijdens de voorbije 100 jaar van metingen, melden de onderzoekers. Er zouden inmiddels ruim 500 kleinere gletsjers helemaal verdwenen zijn. 

Dat alle gletsjers in Zwitserland gaan verdwijnen, is nu echt een realistisch scenario

Glacioloog Matthias Huss van het Federaal Instituut voor Technologie in Zwitserland ging met een lange stok aan de slag, onder meer voor metingen in de gletsjers in de Rhônevallei. Hij noemt de smeltvolumes deze zomer "bijzonder alarmerend": "De voorbije jaren hebben we het ene extreme na het andere gehad, en als we nu elk jaar 2 procent volume blijken te verliezen, dan is dat vrij extreem. Het volledige verdwijnen van alle gletsjers in Zwitserland is nu echt een realistisch scenario." 

Bekijk hier een videoreportage met Matthias Huss:

Videospeler inladen...

Meest gelezen