Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Hongkong: Leider Carrie Lam moet jaarlijkse toespraak per videoboodschap verspreiden na verstoorde toespraak

De leider van Hongkong, Carrie Lam, zou in het parlement haar jaarlijkse toespraak houden, met een aantal vertrouwenwekkende sociale maatregelen. Maar het liep fout. Lams toespraak werd afgebroken door boegeroep en ze moest het parlement verlaten en een videoboodschap rondsturen. Dat was nooit eerder gebeurd. 

Carrie Lam wilde het vertrouwen herstellen om de grootste politieke crisis van de voorbije jaren op te lossen. De door China gesteunde leider van Hongkong ligt al maanden onder vuur van pro-democratische betogers. Ze trok al de omstreden uitleveringswet terug, maar het protest in de straten van Hongkong bleef aanhouden. 

In het parlement wilde Lam maatregelen aankondigen om het huisvestingsprobleem aan te pakken. Maar dissidente parlementsleden vonden dat Lam ook een aantal andere eisen moest inwilligen, zoals een onderzoek naar buitensporig politiegeweld tegen de betogers. De oppositieleden begonnen te roepen en verstoorden de toespraak zodanig, dat Lam het parlement moest verlaten.  Sommigen van hen droegen maskers met het gezicht van de Chinese president Xi Jinping (zie boven).

In een persconferentie achteraf zei parlementslid Tanya Chan dat Carrie Lam "bloed aan haar handen heeft" en verantwoordelijk is voor de chaos in Hongkong. (lees voort onder foto)

We hopen dat Carrie Lam zich terugtrekt en opstapt. Ze is niet bekwaam om bestuurder te zijn.
Tanya Chan, pro-democratieparlementslid Hongkong
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Veilig achter de camera

De leider van Hongkong nam dan maar een videoboodschap op waarin ze haar maatregelen aankondigde. Ze zei dat de regering meer huizen zou gaan bouwen en verkopen. De hoge huizenprijzen zijn vooral voor de jonge mensen in Hongkong een groot probleem en een aanleiding tot het protest van de voorbije maanden. Lam zei dat er 700 hectaren privégronden opnieuw publiek domein zouden worden, om het huisvestingsprobleem aan te pakken. Tijdens de koloniale overheersing door de Britten, werd die maatregel wel eens toegepast, maar niet meer sinds Hongkong in 1997 opnieuw aan China werd overgedragen. 

Tegelijk weigerde Lam expliciet om op te stappen. Ze houdt vast aan het bestaande akkoord dat stelt dat Hongkong een deel is van China met een vorm van zelfbestuur: "een land, twee systemen". Lam waarschuwde wel dat de economie van Hongkong erg te lijden heeft onder het protest van de voorbije maanden. 

De overheid heeft sinds juni al meer dan 2.300 betogers opgepakt, meestal jongeren. In een positieve eindnoot zei Lam dat de stad haar zwaarste uitdaging ooit ondergaat, maar dat als ze de orde kan herstellen, "de storm  zal gaan liggen en de regenboog zal verschijnen". 

Meest gelezen