AFP or licensors

IMF voorspelt laagste economische groei sinds de crisis, maar is optimistisch over België

De groei van de wereldeconomie zal dit jaar terugvallen tot 3 procent, oftewel het laagste niveau sinds de financiële crisis. Dat voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). België zou redelijk buiten schot blijven: het IMF voorspelt dat de Belgische economie dit jaar 1,2 procent en volgend jaar 1,3 procent zal groeien. Daarmee is het IMF iets optimistischer dan de Nationale Bank en het Planbureau.

Het IMF verwacht dat de Belgische economie relatief weinig last zal hebben van de grote groeivertraging van de wereldeconomie. Dat blijkt uit de prognoses die de internationale organisatie gisteren heeft gepubliceerd

Die voorspellingen zijn weinig rooskleurig voor de wereldeconomie: de economen van het IMF zien de groei op wereldschaal terugvallen tot 3 procent, het laagste niveau sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008.

“Dringend samenwerken”

"Met een groei van 3 procent is er geen plaats voor politieke vergissingen en de beleidsmakers moeten dringend samenwerken om de handels- en geopolitieke spanningen terug te dringen", waarschuwt Gita Gopinath, hoofdeconoom van het IMF. 

Het is al de vierde maal dat het IMF de groeicijfers voor dit jaar naar beneden bijstelt. Het financiële plaatje ziet er steeds slechter uit door de handelsoorlog tussen onder meer de VS en China, maar ook door geopolitieke onzekerheden, de klimaatkwestie en de onzekere afloop van de brexit.

Eurozone hinkt achterop

Het IMF schaalt de economische groei van de Verenigde Staten dit jaar nu in op 2,4 procent. China en India krijgen +6,1 procent toebedeeld, Rusland +1,1 procent. De eurozone hinkt achterop met een schamele 1,2 procent groei (-0,1 procentpunt). Economische motor Duitsland krijgt maar 0,5 procent, Frankrijk 1,2 procent. Italië moet het stellen met een nulgroei, de Britten met 1,2 procent groei. 

Voor België staat 1,2 procent groei dit jaar en 1,3 procent in 2020 in de tabellen. In april ging het IMF voor ons land nog uit van respectievelijk 1,3 en 1,4 procent groei van het bruto binnenlands product (bbp). De nieuwe prognoses voor België zijn wel nog beter dan die van de Nationale Bank en het Planbureau. Die gingen respectievelijk uit van een groei van 1,2 en 1,1 procent voor dit en volgend jaar.

Meest gelezen