Videospeler inladen...

In deze nieuwe ruimtepakken zullen in 2024 opnieuw astronauten op de maan wandelen

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft gisteren de nieuwe ruimtepakken voorgesteld waarmee de volgende astronauten naar de maan zullen reizen. NASA plant een eerste landing over 5 jaar. De nieuwe pakken zouden flexibeler en comfortabeler zijn, waardoor ook langere ruimtereizen mogelijk worden. De ruimtepakken zullen nu grondig getest en verder ontwikkeld worden.

Het is al sinds 1972 geleden dat er nog mensen op de maan zijn geweest. Maar vandaag, bijna 50 jaar later, werkt ruimtevaartorganisatie NASA volop aan nieuwe bemande missies. Tegen 2024 moeten er opnieuw mensen, en dit keer voor het eerst ook een vrouwelijke astronaut, op de maan landen. En daar horen naast heel wat nieuwe ruimtetuigen en apparatuur ook verbeterde ruimtepakken bij. 

NASA heeft gisterenavond tijdens een event de voorlopige versies voorgesteld van twee nieuwe ruimtepakken. Het ene pak, in fel oranje, zullen de astronauten dragen tijdens hun trip van de aarde naar de maan en terug. Het andere, in wit, blauw en rood, is speciaal ontwikkeld voor uitstapjes op het maanoppervlak. Dat pak is veel steviger en zwaarder, maar ook beter bestand tegen extreme temperaturen en straling.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Het nieuwe ruimtepak waarin de astronauten het maanoppervlak zullen verkennen, de "xEMU", is veel flexibeler geworden dan dat van Neil Armstrong en zijn collega's in de jaren '60 en '70. Deze nieuwe pakken kunnen buigen en draaien ter hoogte van het middel, er is meer bewegingsvrijheid voor de armen en ook de benen zijn beter plooibaar. Hierdoor zouden astronauten bijvoorbeeld vlot voorwerpen van het maanoppervlak moeten kunnen oprapen, iets wat in het verleden heel moeilijk bleek.

Ook zijn de nieuwe pakken beter afgesloten tegen het fijne maanstof. Bij de vorige maanlandingen zorgde stof in de apparatuur en in de pakken regelmatig voor ernstige problemen.

(lees verder onder de foto)

Het nieuwe ruimtepak xEMU maakt het mogelijk dat astronauten beter voorwerpen van het maanoppervlak zullen kunnen oprapen
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Aanpasbaar aan alle maten en gewichten

Tijdens de voorstelling gisterenavond benadrukten de ontwerpers vooral de vraag naar lichtere en meer comfortabele ruimtepakken. Dat is belangrijk met het oog op langere ruimtereizen. "We gaan naar de maan in 2024, maar we gaan dat doen op een andere manier", zei NASA-directeur Jim Bridenstine daar gisteren over. "Deze keer gaan we op een duurzame manier. Met andere woorden: we gaan voor langere periodes."

Ook zijn de nieuwe pakken eenvoudig aanpasbaar, zodat zowel mannen als vrouwen en zowel grote als kleine, magere als stevigere astronauten ze kunnen dragen. 

De pakken worden nu grondig getest, eerst in testomgevingen en simulaties, over 2 jaar zou dan een test volgen tijdens een ruimtewandeling in het Internationaal Ruimtestation ISS.

Bekijk hieronder de video van de voorstelling van de nieuwe ruimtepakken gisterenavond:

Videospeler inladen...

Meest gelezen