Videospeler inladen...

Kamerlid Jessika Soors (Groen): "Haal Belgische kinderen van IS-strijders terug"

De eerste prioriteit die de Nationale Veiligheidsraad vandaag moet behandelen is het terughalen van Belgische kinderen uit het noorden van Syrië. Dat zegt Kamerlid voor Groen Jessika Soors in "De Ochtend" op Radio 1. "Wat de volwassenen betreft, ligt de prioriteit op een snelle berechting en opsluiting, zodat we controle hebben over waar zij zich bevinden."

Na een bijeenkomst eergisteren van het Strategisch Comité voor Inlichting en Veiligheid, komt vandaag ook de Nationale Veiligheidsraad van ons land samen. De Veiligheidsraad coördineert de Belgische reactie op veiligheidsbedreigingen. De duidelijke aanleiding? Het conflict in het noorden van Syrië. 

Want na het offensief van Turkije tegen de Koerden zijn honderden mensen gevlucht uit het kamp Ain Issa in de regio. Het gaat onder andere om familieleden, vrouwen en kinderen, van IS-strijders, die in het kamp gevangen zaten. En de vraag is dan: keren er mogelijk ook Belgische vrouwen terug naar ons land en vooral, is er een dreiging voor ons land? 

Voor Jessika Soors, Kamerlid voor Groen, zijn er op dit moment twee prioriteiten die de Veiligheidsraad moet behandelen. "De eerste prioriteit is het aspect van de Belgische kinderen die in een aantal kampen aan de Noord-Syrische grens zitten, en waar de situatie heel prangend en levensbedreigend wordt. Haal die kinderen naar hier. Die discussie kan gevoerd worden, los van wat er met de volwassen IS-aanhangers moet gebeuren."

Haal de Belgische kinderen die in een aantal kampen aan de Noord-Syrische grens zitten naar hier

Jessika Soors, Kamerlid voor Groen

"Wat de volwassenen betreft, zowel de vrouwen als de mannnen, ligt de absolute prioriteit op een snelle berechting en opsluiting, zodat we te allen tijde controle hebben over waar zij zich bevinden. Als een berechting in ons land de beste piste is om onze veiligheid te garanderen, dan is dat de piste die we moeten overwegen. Dat is ook de mening van het OCAD (dat de dreigingsanalyse in ons land uitvoert). Dus ik hoop dat het OCAD met een plan van aanpak komt over de kinderen, en zich ook duidelijk wil uitspreken over wat er met de strijders moet gebeuren."

Soors pleit dus voor een kordate aanpak met garanties op vervolging. "Op dit moment is er een momentum van volwassenen die bereid zijn om zich over te geven," vervolgt Soors in "De Ochtend" op Radio 1. "Dat betekent dat we de mogelijkheid hebben tot volledige controle over waar die strijders zich bevinden en dus ook kunnen ontsnappen aan het risico dat mensen van de radar verdwijnen en plots elders weer opduiken."

Er zijn nu volwassenen die bereid zijn om zich over te geven

Jessika Soors, Kamerlid voor Groen

"We weten dat de Irakese gevangenissen broeihaarden van radicalisering zijn. IS roept nu al op tot gevangensopstanden zoals in Prison Break. Ook dan rijst de vraag: wat na hun straf? Gaan we weten wanneer ze vrijkomen? Gaan we weten hoe ze eraan toe zijn? Gaan we weten of ze zich gaan hergroeperen? Dit biedt onvoldoende garanties op de controle die we nodig hebben om situaties te vermijden zoals de aanslagen op 22 maart 2016."

Vandaag komt ook de commissie voor Buitenlandse Zaken samen, met OCAD-topman Paul Van Tigchelt, de topman van de militaire inlichtingen en mogelijk ook federaal procureur Frédéric Van Leeuw.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen