Videospeler inladen...

Lakenhalle en belfort in Ieper gaan voor 10 jaar in de steigers

De Lakenhalle en het belfort in Ieper worden de komende tien jaar grondig gerestaureerd. Vooral de belforttoren moet opgeknapt worden: het hout van het gebinte lijdt onder het vocht, maar ook de gevels, nissen en beelden krijgen een noodzakelijke facelift, net als de binnenkant van het gebouw. Alles samen zal het zo'n 15,5 miljoen euro kosten. 

Van ver lijkt de lakenhalle er nog goed uit te zien, maar wie dichterbij gaat, ziet het met het blote oog: de gevelstenen hebben afgezien, net als de weinige beelden in de nissen op de gevels.  Wie omhoog kijkt, ziet dat er rond de kleine torentjes naast de belforttoren netten gespannen zijn, omdat er stenen loskomen. Tijd dus voor een grondige aanpak. Binnen en buiten zullen er de komende jaren stellingen verschijnen.

Net rond een kleine toren op het belfort van Ieper. Na bijna 100 jaar dreigen stenen los te komen. (foto Stad Ieper)

Middeleeuws, maar namaak

De lakenhalle van Ieper is middeleeuws, althans het origineel. De bouw startte in 1230 en aan de belforttoren werd 20 jaar later begonnen. Het was de tijd dat de burgerij wou bewijzen dat ze ook grote en mooie gebouwen wou neerzetten, in een tijd dat vooral de kerk dat deed, met onder andere mooie en grote kathedralen. Het gebouw bewijst ook dat Ieper in de 13e eeuw een zeer belangrijke stad was, en die positie dankt Ieper aan de lakennijverheid. 

(foto In Flanders Fields Museum)
(foto In Flanders Fields Museum)

Lakenhalle wordt symbool van oorlogsleed tijdens de Eerste Wereldoorlog

Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt Ieper, en dus ook het centrum met de kathedraal en de lakenhalle, volledig verwoest. De foto's van de stukgeschoten gebouwen zijn intussen iconisch geworden. De Britten wilden de ruïne na de oorlog onaangeroerd laten, als herinnering aan wat er gebeurd was. Dat was buiten de koppige Ieperlingen gerekend: zij wilden hun stad, én hun lakenhalle opnieuw opbouwen, volgens de oude tekeningen. En zo begon de heropbouw van de grote lakenhalle in 1928 en ze zou vele jaren duren, tot in de jaren '60 van de vorige eeuw.

Videospeler inladen...

Skyline Ieper verandert binnenkort

Wie Ieper binnenrijdt, ziet van ver drie torens staan. De middelste is die van het belfort en de lakenhalle. De komende jaren zal die toren letterlijk onthoofd worden. De grote spits en de 4 kleine torentjes zullen naar beneden gehaald worden voor restauratie. Als nieuw zullen ze dan teruggeplaatst worden. De hele restauratie zal 15,5 miljoen euro kosten. De stad Ieper betaalt 7,8 miljoen euro, de Vlaamse overheid 8,7 miljoen. De twee musea, het Yper Museum en het In Flanders Fields Museum blijven gedurende de hele restauratieperiode open.

Drie torens sieren de skyline van Ieper. De middelste, van het belfort, zal tijdens de restauratie zijn spits en zijtorens verliezen.

Meest gelezen