Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Marokkaanse journaliste veroordeeld voor abortus krijgt gratie van de koning

Hajar Raissouni (28), een Marokkaanse journaliste die in augustus veroordeeld werd tot een jaar cel voor het uitvoeren van een illegale abortus, heeft gratie gekregen van de koning. Ook haar verloofde, de arts die de abortus zou hebben uitgevoerd en het medisch personeel die hielpen bij de ingreep, komen vrij.

Raissouni en haar verloofde werden eind augustus gearresteerd. De Marokkaanse overheid beschuldigde hen van het hebben van een buitenechtelijke seksuele relatie, met een illegale abortus tot gevolg. Zelf ontkende Raissouni dat ze een abortus had gepleegd, maar slechts werd behandeld voor een bloeding. De zaak zou ook politiek gemotiveerd zijn, omdat ze werkte voor een kritische lokale krant. 

Het koppel kreeg een jaar cel. Ook de gynaecoloog, die de versie van Raissouni bevestigde, en het medische personeel werden opgepakt en veroordeeld tot celstraffen van meer dan een jaar.

De zaak lokte verontwaardigde reacties uit bij mensenrechtenactivisten in Marokko en het buitenland, en deed de discussie oplaaien over fundamentele burgervrijheden en vrouwenrechten in het land. 

De koning motiveert zijn beslissing nu door “medelijden en bezorgdheid over de toekomst van twee verloofden die erop rekenden om een gezin te stichten overeenkomstig met de religieuze voorschriften en de wet, ondanks de fout die ze gemaakt hebben.” 

Raissouni heeft intussen de gevangenis verlaten.

Meest gelezen