Mongools-Chinese film "Öndög" wint Grand Prix op Film Fest Gent

Op het 46e filmfestival van Gent zijn vanavond de prijzen uitgereikt in de officiële competitie. De Grand Prix voor Beste Film gaat naar "Öndög", een film die zich afspeelt op de Mongoolse steppe, van de hand van de Chinese regisseur Wang Quan'an. De Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek is voor de score van "Monos" van Alejandro Landres.

Met de Grand Prix voor Beste Film kaapt "Öndög" de hoofdprijs weg op de 46e editie van Film Gest Gent, goed voor een distributiepremie van 20.000 euro ter ondersteuning van de Belgische release van de film, en een mediacampagne ter waarde van 27.500 euro.

"Öndög" handelt over de levenscyclus, zij het in omgekeerde volgorde. Aan het begin heerst de dood, wanneer het lichaam van een overleden vrouw wordt teruggevonden in de ijzige graslanden van Mongolië. Het belangrijkste personage in de film is niet de politieman die het lichaam moet bewaken, of de herderin die hem gezelschap houdt. Wél het landschap van Binnen-Mongolië dat de Chinese regisseur Wang Quan'an majestueus in beeld brengt.

(lees verder onder het fragment van "Öndög")

Videospeler inladen...

De Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek gaat naar "Monos" van de Colombiaans-Ecuadoriaanse cineast Alejandro Landres. Het is het verhaal van acht militair getrainde tieners die in een onherbergzaam Colombiaans landschap een Amerikaanse vrouw gijzelen. De score van "Monos" werd geschreven door de Britse muzikant Mica Levi. Aan de Georges Delerue Prijs is naast een distributiepremie van 10.000 euro ook een mediacampagne van 12.500 euro verbonden.

Meest gelezen