Noord-Koreaanse leider Kim rijdt met wit paard op de heilige berg Paektu: belangrijk nieuws op komst?

Het communistische Noord-Korea heeft opvallende foto's verspreid van Kim Jong-un die met een wit paard in de sneeuw op de top van de heilige vulkaan Paektu rondrijdt. In het verleden was dat de voorbode van een belangrijke aankondiging. Wellicht is de rit te paard een signaal naar de Amerikaanse president Donald Trump, want het overleg tussen beiden vordert absoluut niet.

Het gaat om een reeks foto's van Kim die met een wit paard door een sneeuwlandschap rijdt op de top van de vulkaan Paektu. Die zijn vrijgegeven door het Noord-Koreaanse persbureau KCNA. 

Zijn rit te paard op de berg Paektu is een gebeurtenis van groot belang in de geschiedenis van de Koreaanse revolutie

Mededeling van de Noord-Koreaanse persdienst

Het gaat mogelijk om meer dan wat propaganda. Volgens de Britse omroep BBC vertelden Noord-Koreaanse functionarissen dat de rit te paard "iets groots gaat aankondigen dat de wereld met verstomming zal slaan". (Lees verder onder de foto).

In het verleden was een bezoek van Kim aan de Paektu de voorbode van een belangrijke koerswijziging. Zo stak hij kort na zijn vorige bezoek aan de berg onverwacht een verzoenende hand uit naar Zuid-Korea, wat het begin inluidde van toenadering tot het zuiden en nadien ook tot de toppen met VS-president Donald Trump in Singapore en Hanoi.

Wellicht wil Kim met zijn stunt de aandacht trekken van Trump om wat meer schot te krijgen in de onderhandelingen tussen de VS en Noord-Korea. Die vorderen voor geen meter, de sancties tegen de communistische staat blijven en het geduld in Pyongyang raakt op. (Lees verder onder de foto). 

Het kratermeer op de top van de berg Paektu. Foto: SSchlmr.

"Geboorteplaats" van het Koreaanse volk

De 2.750 meter hoge Paektusan of Baekdusan ("Berg met de witte top") ligt op de grens met China en wordt behalve door de Koreanen ook vereerd door de Mandsjoe-minderheid in de Volksrepubliek. Volgens een ontstaansmythe is de berg de geboorteplek van Dangun, duizenden jaren geleden de legendarische stichter van het eerste Koreaanse rijk. (Lees verder onder de foto).

De Noord-Koreaanse leider Kim en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in met hun echtgenotes op de Paektu in september vorig jaar.

In de Koreaanse legenden speelt hij een grote rol en dus ook in de Noord-Koreaanse propaganda. Zo zou Kim Il-sung, de eerste communistische leider van Noord-Korea en grootvader van Kim Jong-un, ook geboren zijn op die berg. (Lees verder onder de foto).

De top van de berg met het kratermeer vormt meestal de achtergrond van de tv-journaals in Noord-Korea. In september vorig jaar werd de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in uitgenodigd naar de Paektu, waar hij een flesje vulde met water uit het kratermeer. Dat was toen een groot gebaar naar Zuid-Korea.

De Paektu is een actieve vulkaan. De uitbarsting in het jaar 946 zou een van de grootste geweest zijn de voorbije duizenden jaren.  

Volg VRT NWS ook via Instagram: 

Meest gelezen