Videospeler inladen...

Ook twee Belgische IS-strijders ontsnapt uit Koerdische gevangenis in Syrië

Er zijn ook twee Belgische IS-strijders ontsnapt uit een Koerdische gevangenis in het noorden van Syrië. Dat brengt het totaal aantal op 5, want eerder ontsnapten al drie vrouwen uit een kamp in Syrië. Dat heeft de topman van OCAD, Paul Van Tigchelt, gezegd in de Commissie Buitenlandse Zaken. "Het is weinig waarschijnlijk dat ze ongemerkt en ongecontroleerd het Europese vasteland kunnen bereiken, maar u hoort mij goed: het is niet onmogelijk", vertelde hij.

Zondag raakte al bekend dat honderden gevangen familieleden van IS-strijders gevlucht waren uit de kampen. Ze maakten gebruik van de chaos die er nu heerst nadat Turkije het offensief heeft ingezet tegen de Koerden. Onder hen ook 3 Belgische vrouwen, samen met hun 6 kinderen. 

Nu zijn er ook twee mannelijke IS-strijders uit België ontsnapt uit een Koerdische gevangenis in het noorden van Syrië. Dat heeft Paul Van Tigchelt, topman bij OCAD, het centrum dat het dreigingsniveau in ons land analyseert, gezegd. 

Van Tigchelt benadrukt wel dat de kans klein is dat de vijf Europa zullen bereiken. "Het is weinig waarschijnlijk dat ze ongemerkt en ongecontroleerd het Europese vasteland kunnen bereiken. Die optie is weinig waarschijnlijk, maar u hoort mij goed: niet onmogelijk." Dat heeft volgens Van Tigchelt onder meer te maken met de deal die er nog bestaat tussen Turkije en Europa. "De president heeft wel al gedreigd om die deal op te blazen, en de vluchtelingen terug naar Europa te sturen. U weet ook dat de daders van het netwerk-Bataclan (Parijs, 2015) en 22 maart zich voor een stuk via de vluchtelingengolf met valse documenten naar het Europese vasteland hebben begeven."

Het is weinig waarschijnlijk dat ze ongemerkt en ongecontroleerd het Europese vasteland kunnen bereiken, maar u hoort mij goed: het is niet onmogelijk

Paul Van Tigchelt - Topman OCAD

Van Tigchelt benadrukt ook dat we niet iedereen "over dezelfde kam mogen scheren". "Er zitten personen die daar al twee jaar zitten. En er zijn twee uitersten, mensen van wie we mogen aannemen dat ze de ideologie hebben afgezworen, die willen terugkomen naar ons land zonder terroristische bedoelingen. Dat betekent niet dat ze niet vervolgd moeten worden. Anderzijds zijn er ook ideologische hardliners, hardcore terroristen. Dat zijn meestal de mensen die na de val van Baghouz opgepakt zijn en naar gevangenissen in het noorden van Syrië gebracht zijn."

Er zijn mensen van wie we mogen aannemen dat ze de ideologie hebben afgezworen, anderzijds zijn er ideologische hardliners, hardcore terroristen 

Paul Van Tigchelt - Topman OCAD

Frédéric Van Leeuw, federaal procureur in ons land, vertelt wel dat "een ongecontroleerde terugkeer de ergste nachtmerrie van de veiligheidsdiensten is". 

Een ongecontroleerde terugkeer is de ergste nachtmerrie van de veiligheidsdiensten 

Frédéric Van Leeuw - Federaal Procureur

Volgens de cijfers die Van Tigchelt heeft voor ons land zijn er nu een 55-tal Foreign Terrorist Fighters in de conflictzone in Syrië, sommigen hebben de Belgische nationaliteit, anderen hebben een belangrijke link met ons land. Daarnaast bevinden zich ook 69 kinderen in het gebied. 

VRT-journalist Bart Verhulst is op dit moment aanwezig in de Commissie Buitenlandse Zaken. Hij vertelt op Twitter wat er door OCAD in de Commissie werd gezegd over de ontsnappingen. 

Meest gelezen