Copyright The Associated Press 2018

Ouders van verongelukte Britse tiener ontmoeten president Trump, maar Amerikaanse verdachte "keert nooit terug" naar VK

De ouders van de jonge Brit Harry Dunn, die in augustus door de vrouw van een Amerikaanse diplomaat werd doodgereden, hebben de Amerikaanse president Donald Trump ontmoet in het Witte Huis. Een ontmoeting met de verdachte zelf - die ook in het Witte Huis was - zagen de ouders echter niet zitten. De verdachte zal ook niet terugkeren naar het Verenigd Koninkrijk.

De 19-jarige Brit Harry Dunn kwam op 27 augustus om het leven toen hij in Northamptonshire, in Centraal-Engeland, op zijn motor werd aangereden door een Volvo. Aan het stuur van de auto zat Anne Sacoolas, de vrouw van een Amerikaanse diplomaat. Enkele dagen na het ongeval keerde de vrouw terug naar de VS, zich beroepend op haar immuniteit als vrouw van een diplomaat.

Zowel de ouders van het slachtoffer als de Britse publieke opinie en politiek reageerden verontwaardigd op de terugkeer van de verdachte, die volgens hen in het Verenigd Koninkrijk berecht moet worden. De zaak veroorzaakte heel wat ophef in het Verenigd Koninkrijk.

Gisteren zijn Tim Dunn en Charlotte Charles in het Witte Huis ontvangen door de Amerikaanse president Donald Trump. "Toen hij mijn hand vasthield, heb ik mijn grip om zijn hand verstevigd en vertelde ik hem eerlijk: Als het uw zoon was, zou u hetzelfde doen als wij", vertelde moeder Charlotte achteraf aan de pers. "Hij nam mijn hand toen ook wat steviger vast en zei: Ja, dat zou ik doen." Trump zou de ouders toen verteld hebben dat hij de zaak "vanuit een andere hoek" zou proberen te bekijken. "Ik kan alleen maar hopen dat hij het meende."

Dat die vrouw in een kamer naast ons zat, voelde een beetje aan als een hinderlaag

Ouders van verongelukte tiener Harry Dunn

Dat betekent echter niet dat de verdachte naar het Verenigd Koninkrijk zal terugkeren. Trump heeft dat de ouders ook duidelijk gemaakt. Ook Robert O'Brien, de nationale veiligheidsadviseur van de president, vertelde de ouders tijdens de ontmoeting dat Sacoolas "nooit zou terugkeren naar het Verenigd Koninkrijk".

Trump bood de ouders wel aan om Sacoolas te ontmoeten, die naar verluidt op dat moment ook in het Witte Huis aanwezig was, in een kamer naast degene waar de ouders zaten. Maar Dunn en Charles weigerden de vrouw te ontmoeten. "We waren er gewoon niet klaar voor. Het zou te snel geweest zijn", vertelde vader Dunn acheraf. "Dat was niet wat wij wilden. Wij wilden een gesprek met haar in het Verenigd Koninkrijk." Trump had volgens de ouders alle begrip voor die afwijzing.

Hoewel de ouders de ontmoeting met Trump daardoor als "absoluut ongewoon" omschreven, "we voelden ons ook een beetje als in een hinderlaag", hadden ze niet het gevoel dat hun bezoek aan Trump een stunt was voor de president. "Hij was heel correct en begripvol en we hadden een heel goed gesprek met hem", zei Dunn. "Ik geloof er echt in dat hij deze zaak zal proberen op te lossen op een manier die ons zal helpen."

Sacoolas zelf richtte zich afgelopen weekend via haar advocaten in een brief tot de ouders. Ze zei dat ze hen wilde ontmoeten "om haar diepste sympathie uit te drukken en haar verontschuldigingen voor dit tragische ongeval over te maken". "Ik ben er kapot van", schreef ze.

Meest gelezen