Videospeler inladen...

Chiro reageert geschrokken na misbruik van kinderfoto's: "Niet te vermijden, maar je kan er wel bewuster mee omgaan"

Chirojeugd Vlaanderen reageert geschokt na de onthullingen van "Pano" dat foto's van jeugdbewegingen en sportverenigingen nog altijd in handen vallen van pedoseksuelen. "Maar", benadrukt Chiro, "de leiding die foto's post, treft geen schuld. Je kan dit niet helemaal vermijden, maar je kan je hier wel iets bewuster van zijn."

Reportagemagazine "Pano" heeft ontdekt dat foto's van tientallen Vlaamse jeugdbewegingen en sportverenigingen het doelwit geworden zijn van pedoseksuelen.

Chirojeugd Vlaanderen reageert nu geschrokken op de onthullingen. "Maar jammer genoeg is het geen verrassing. We hebben al een aantal keren vastgesteld dat het probleem zich voordoet. Dat is dan natuurlijk een hele schok", vertelt Niels De Ceulaer. Hij benadrukt dat Chiro getroffen groepen zo veel mogelijk probeert te begeleiden. "We proberen goed te luisteren naar de groep, vragen waar ze mee zitten en de leiding gerust te stellen. Zij voelen zich vaak heel schuldig en verantwoordelijk, maar ze hebben niets verkeerd gedaan. Vandaar bekijken we verder of we moeten bijstaan met de communicatie naar de ouders en hoe we dat kunnen voorkomen in de toekomst. Bijvoorbeeld door richtlijnen om met foto's om te gaan." Die tips en richtlijnen gaat over verschillende zaken, zo raadt Chiro aan om foto's te delen in gesloten groepen of met een privélink zodat niet iedereen aan de foto's kan. Ook moet er nagedacht worden of het foto's zijn die ze wel willen posten. "De leiding moet een eerste filter maken, en proberen te voorkomen dat foto's in de foute handen vallen."

Herbekijk hier het interview met Pano-reporter Thomas Degraeve in "Het Journaal" (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Mensen die foto's posten, treft geen schuld. Je kan dit niet vermijden, maar je kan je wel iets bewuster zijn

Niels De Ceulaer, Chirojeugd Vlaanderen

Chiro Vlaanderen wil wel vermijden dat de leiding helemaal geen foto's meer post. "Want, alles kan, zolang de persoon op de foto er maar oké mee is. Het gaat om onschuldige foto's, maar jammer genoeg zijn er mensen die die met verkeerde doeleinden bekijken. Mensen die foto's posten, treft geen schuld. Je kan dit niet vermijden, maar je kan je wel iets bewuster zijn." Als de groepen er klaar voor zijn, raadt de koepel ook aan om klacht in te dienen bij de politie. Enkele betrokken groepen zullen dat ook doen.

Scouts: "Waakzaamheid is geboden"

Ook Scouts en Gidsen Vlaanderen krijgt af en toe meldingen dat hun foto's misbruikt worden. "En dat gebeurt ongetwijfeld meer dan dat er bij ons toekomt. Daaruit blijkt de ernst van de situatie, dus we delen de bezorgdheid om de emotionele en fysieke bescherming van kinderen. Waakzaamheid is geboden bij sociale media", zegt Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen. 

"Het risico is doorlopend, want jeugdbewegingen en jonge kinderen maken heel intensief gebruik van sociale media. We hebben daar ook richtlijnen voor."

Bekijk hieronder de reactie van de jeugdbewegingen Chiro en Scouts en Gidsen Vlaanderen in "Het Journaal" (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Vlaams minister van Jeugd en Media: "Nieuwe gevaren en uitdagingen"

Ook de Vlaamse minister van Jeugd, Media en Brussel Benjamin Dalle heeft al ontzet gereageerd op de uitzending: "We moeten onze jongeren een zorgeloze jeugd garanderen. Geen enkele ouder wil dat foto’s van zijn of haar kinderen in verkeerde handen vallen. De nieuwe technologie en sociale media zet ons voor nieuwe gevaren en uitdagingen. Veelal worden foto’s met de beste bedoelingen gedeeld, helaas maken sommigen daar misbruik van."

Veelal worden foto's met de beste bedoelingen gedeeld, helaas maken sommigen daar misbruik van

Benjamin Dalle - Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media

Echt regels opleggen, gaat de minister niet doen. "Laat ons inzetten op het nog beter informeren en sensibiliseren van leiding en organisaties. Extra regeltjes zullen hierin niet helpen. Het begint daarenboven ook vaak bij onszelf, met goede privacy-instellingen kunnen veel problemen al voorkomen worden", besluit Dalle. 

Herbekijk hier de volledige reportage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen