Robot van Elon Musk lost Rubiks Kubus op met één hand

Open AI, een bedrijf van Elon Musk dat gespecialiseerd is in artificiële intelligentie (AI), heeft een robot ontwikkeld die de Rubiks Kubus met één hand kan oplossen. Opmerkelijk is dat de robot uit zichzelf heeft "geleerd" hoe hij dat moet doen. Eerder ontwikkelde Open AI een algoritme dat zichzelf "leerde" gamen. 

Een Rubiks Kubus oplossen is voor veel mensen geen makkelijke klus, maar voor robots is dat ondertussen een fluitje van een cent. Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden vorig jaar een robot die een kubus kan oplossen in amper 0,38 seconden. Maar die robots waren voorgeprogrammeerd en wisten exact wat ze moesten doen.

Robot traint zichzelf

Open AI ging een stapje verder. Om de handelingen van de mens zo goed mogelijk na te bootsen, staken ze de kubus niet in een machine, maar in een robothand. "Die lijkt heel sterk op de hand van een mens", zegt professor robotica Bram Vanderborght (VUB). "In een hand zitten makkelijk 20 motoren, maar de mensen van Open AI, die hun robothand samen met Shadow Robot hebben ontwikkeld, hebben pneumatische spieren in de voorarm gestoken." Dat zorgt volgens Vanderborght ervoor dat je de bewegingen beter kan controleren.

Lees verder onder de video.

Met sensoren "voelt" de hand de kubus

Om de robothand de kubus te laten "voelen", werd die uitgerust met tientallen sensoren. Die moesten de algoritmes trainen. Hoe meer bewegingen de hand deed, hoe beter het werd. Dat gebeurde dankzij reinforcement learning (een techniek binnen de AI waarbij algoritmes zichzelf trainen, red.). "Maar vooraleer ze de kubus in de hand hadden gelegd, werden er miljoenen simulaties gemaakt op de computer", legt Vanderborght uit.

"Wij mensen leren bepaalde handelingen veel sneller dan een AI-algoritme. Het is niet zo dat als je een naald en een draad in de handen van een robot legt, dat die meteen kan naaien". Toch werd de robot uitgedaagd. Onderzoekers probeerden hem regelmatig te storen door de kubus weg te slaan of ze brachten een halsketting rond de vingers aan. 

Het is niet zo dat als je een naald en een draad in de handen van de robot legt, dat die meteen kan naaien

Prof. Vanderborght

In tegenstelling tot de voorgeprogrammeerde robots, heeft de robothand van Open AI ongeveer vier minuten nodig om een Rubiks Kubus op te lossen. Dat is al opmerkelijk, aangezien de robot dat maar met één hand doet.  "Dat opent perspectieven. Het grijpen van objecten is heel moeilijk. Zo'n robothand kan op termijn perfect gebruikt worden om bijvoorbeeld fruit te sorteren", zegt Vanderborght.

Open AI werd in 2015 door Elon Musk en Sam Altman opgericht. De organisatie heeft als doel om veilige AI te ontwikkelen. Ze is niet aan haar proefstuk. Vorig jaar ontwikkelde ze een algoritme dat uit zichzelf de game Dota 2 leerde spelen. Dat algoritme was zo goed dat het van de wereldkampioen won.

Bekijk hier de video van Open AI:

Meest gelezen