Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Seksuele opvoeding in Polen binnenkort strafbaar?

Het Poolse parlement heeft een wet gestemd die “het promoten van seksuele activiteit onder de 15 jaar strafbaar maakt”. De oppositie ziet dit als het verbieden van seksuele opvoeding in zijn geheel.

De Poolse regerende partij PiS (Recht en Rechtvaardigheid) staat bekend om zijn harde rechts-conservatieve beleid. Slechts drie dagen na de verkiezingen, waar PiS opnieuw een absolute meerderheid in het parlement haalde, komt de partij alweer met een controversiële wet: het verbieden van de promotie van seksuele activiteit onder de 15 jaar.

Velen zien dit als het feitelijk verbieden van seksuele opvoeding in scholen. Er kwam meteen veel reactie op de stemming: honderden manifestanten verzamelden rond het parlement om te protesteren tegen de beslissing.

Vertegenwoordigers van de regering zien er echter geen graten in: volgens parlementsleden wil de wet enkel voorkomen dat jongeren onder de 15 seks zouden hebben. Ook de Kerk reageerde positief. Die vindt het “zorgwekkend dat sommige lokale autoriteiten seksualiseringsprogramma’s organiseren, die de jeugd enkel schaden”.

Een vlaag van waanzin of een doordachte beslissing?

De wet wordt gezien als een zoveelste stap van PiS om de steun van de machtige Katholieke Kerk in Polen voor zich te winnen, alsook om conservatieve kiezers aan zich te binden. De gemengde reacties zijn tekenend voor de toenemende polarisatie in de Poolse samenleving

De wet is goedgekeurd in het parlement en gaat nu naar een parlementaire commissie om verder uitgewerkt te worden.

Meest gelezen